04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Alf Svensson: Snille och dumhet på samma gång

Sällan har ett uttalande av en politiker varit så kraftigt korkat och snillrikt på samma gång, länk, länk, länk, länk, länk. När Alf Svensson talar om att erfarenheten måste återta sin plats i samhället är det korrekt.

Att angripa Annie Lööfs kommande partiledarskap är det både otroligt dumt och begåvat. För att det ska bli genialt också krävs det att Svensson är beredd att ta konsekvenserna av sitt uttalande.
Centern kommer helt säkert att upplevas som modernt och ungt under Annie Lööfs ledarskap. Partiet kommer att bli mera profilerat och ta strid i ett antal frågor. Man kommer att kliva fram från sin allt mer sovande position. Sannolikt kommer arbetsrätten att angripas från ett ex(in)kluderings- och ungdomsperspektiv. Man kommer också att driva frågor om platt skatt, länk. Det är bra att man gör det. Mycket talar för att centern med marginal kommer att klara 4% spärren.
För kristdemokraterna ser det ut på ett helt annat sätt. Man har en relativt ung partiledare, 52 år. På många sätt ger han inte ett intryck av att ha erfarenhet, viss charm kan han utveckla ibland. Det skapar problem.
Hans försök att tala till verklighetens folk var ett sätt att fånga upp andra strömningar i samhället. En del grumliga, en del tydliga genom att skapa motsättningar, som till exempel mellan folket i Bankeryd, där han själv bor och Stockholmarna. Försöket föll platt till marken, men visar ändå på insikt. Även kristdemokraterna måste ha mer tydliga fokusgrupper.
Vad Alf Svensson nu försöker är att göra kristdemokraterna till alla 65+ares parti. Den största folkgruppen i Sverige. Kristdemokraterna, de äldres parti står mot centerns, de yngres parti. KD talar om sänkta skatter för pensionärer. De äldre borde vara kristdemokraternas tydliga väljargrupp. Dessutom finns det många som säkert skulle attraheras av just Alf Svensson som partiledare för detta de äldres parti, kristdemokraterna. Exit Hägglund och entré Svensson skulle ha potential att göra kd till det näst största borgerliga partiet.
Om detta låg bakom utspelet från Svensson var det riktigt begåvat, i annat fall bli det nog ganska fel.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar