07212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fåmanbolagsreglerna: en improduktiv avundsjukeskatt

Den välkände ekonomen och Nobelpristagaren, Paul Krugman skriver i New York Times om skatterna för de rikare i USA , länk. Hans tes är att förutsättningen för all ekonomisk tillväxt är att det finns ett socialt kontrakt, ens struktur som faktiskt alla i ett samhälle kan dra nytta av.

Slutsatsen är för honom och för investeraren Warren Buffet och president Barack Obama är att de allra rikaste ska betala lite mer i skatt än de 12,5% man betalar i genomsnitt.
I Sverige ser situationen ut så att alla i stället ska ha det lika dåligt. Möjligen med det tillägget att några ska ha det ännu sämre.
Därför har staten infört en ”medelklassbila”. Genom att beskatta så kallade fåmansbolagsägare extra hårt ska dessa entreprenörer inte får det bättre än löntagarna. De som börsnoterat sina bolag och inte längre ha röstmässig kontroll däremot får i de flesta fall en skatt på cirka 30%. Medelklassens entreprenörer får en skatt på 50-58%. Det främjar inte ekonomisk utveckling.
Detta är i stället en avundsjukeskatt.
Progressiva skatter har ett mycket tveksamt värde för samhället.
En platt statlig skatt som är lika stor för lön och kapital och är lika för alla har ett stort värde för att öka produktiviteten och innovationsgraden i samhället. En sådan skatt bör inte vara högre än 25%.
Får hoppas att den nye centerledaren Annie Lööf driver detta.
Det är bara

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar