07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Några reflektioner inför budgetfullmäktige

Hänt i Värmdö

Tänk er att kungen vore statsminister och kronprinsessan Victoria vice statsminister. De flesta skulle säga att det går ju inte. Skälen skulle vara många.
I Värmdö däremot försöker man med denna kombination. De flesta vet skillnaden på den ceremoniella makten och den verkställande. Den styrande koalitionen verkar dock inte ha kunskap om att det är olyckligt att blanda de två.
I kommunens värld är kommunfullmäktiges ordförande eller borgmästaren representanter för en ceremoniella makten. Vid kungens bjudningar sitter alltid borgmästaren bättre än kommunstyrelsens ordförande. Vanligen brukar man inte bland i korten. Det kan nämligen leda till oönskade konsekvenser.
Om man är borgmästare eller mästarinna sitter man inte som ordförande i en nämnd. Värmdö kommun däremot blandar och ger friskt. Både borgmästarinnan, fru Monica Pettersson och vice borgmästaren, herr Ljungberg sitter som ordföranden i tunga politiskanämnder.
När det nu blir budgetdebatt i morgon i fullmäktige kommer detta att resultera i rena stolleken.
Alternativt skulle man kunna ha monologer där delpersonligheten fru borgmästarinnan Petterson har en dialog med delpersonligheten fru ordföranden. Rent teatermässigt skulle detta närmast betraktas som modernistiskt.
Huruvida fru borgmästarinnan skulle avbryta fru ordföranden om denne blev för långrandig är tveksamt. Sannolikt har borgmästarinnan så stor respekt för fru ordföranden att hon inte skulle våga avbryta sig själv. Så i stället lär det bli en variant på the muppet show. Vice borgmästaren blir borgmästare för att fru borgmästarinnan ska kunna fungera i sin roll som verkställande, ordförande. Lite förvirrat, kanske kul.
Enligt vad bloggen erfar gäller inga tidsbegränsningar vid morgondagens kommunfullmäktigemöte. Alla ledamöter har nämligen inte accepterat ordningsreglerna. Så de som vill kan följa dem är fria att göra det och de andra göra något annat.
Det blir spännande att se om inläggen i fullmäktigedebatten kommer att hålla en hög retorisk nivå. Tidigare år har det inte varit så. Nu meddelar flera ledamöter i fullmäktige via sociala medier att man förbereder sig.
Om detta blir en förändring till det bättre eller sämre återstår att se.
Inför kommunfullmäktigemötet har folkpartisten och frifräsaren Olle Markstedt meddelat att han kommer att rösta mot förslaget om skattesänkning. Olle anser att pengarna i stället ska användas för att amortera på kommunens skuld. Med den besparing Markstedt föreslår kommer det att ta cirka 225 år innan Värmdö kommuns skuld är betald.
Bloggen för sin del tror att det finns andra och snabbare metoder för att bli av med Värmdös skulder.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar