06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SAAB: Med sådana vänner behöver man inga fiender

Det här läste bloggens skribent och undrade: hur är detta möjligt?

Texten kommer inte från en nyhetsförmedlare som har lågt renommé. Artikeln är hämtad från Sveriges Radio, P4 Väst nyheterna, länk.

”P4 Väst kan nu avslöja viktiga detaljer i spelet bakom kulisserna av Saabs rekonstruktion.

Enligt flera källor till P4 Väst, bland annat en högt uppsatt källa på Saab, ska Saabs rekonstruktör Guy Lofalk agera på uppdrag av finansdepartementet för att få bort Saabs vd Victor Muller.

Enligt källor till P4 Väst ska Saabs rekonstruktör Guy Lofalk ha rest till Kina och fått de kinesiska företagen Pang Da och Youngman att ta tilllbaka sina löften om att investera pengar i Saab, vilket skulle förklara varför Saab inte fått de 70 miljoner euro som Youngman skulle satt in på Saabs konto redan runt den 25 september.

Guy Lofalk ska enligt källorna ha sagt till kineserna att Europeiska Investeringsbanken, EIB, kommer att vilja avsluta sitt lån vilket gör att staten som har gått i borgen för EIB-lånet kommer att begära att få ut de panter som man har i Saab.

EIB-lånet är just nu på 2,2 miljarder kronor.

Därmed skulle staten äga det som finns kvar av Saab, till exempel reservdelsrörelsen Saab Parts och Saab Tools där Saabs alla verktyg finns.

Efter Lofalks besök i Kina reste han vidare till Stockholm för ett besök på Riksgälden. Där säger han enligt P4 Västs källor att kineserna inte har betalat ut sina pengar till Saab och att Riksgälden ska säga till EIB att säga upp lånet med Saab.

Lofalk säger sedan att han har en ny köpare i form av Volvos kinesiska ägare Geely.

Enligt P4 Västs källor ska bakgrunden till Guy Lofalks agerande vara att statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg vill ha borta både Victor Muller och Vladimir Antonov.

En källa säger till P4 Väst att: ”Guy Lofalk har kört ett eget spår tillsammans med Moderaterna”.

Enligt P4 Västs källor har det här skett helt utan kännedom hos Näringsdepartementet som är det departement som hela tiden har hanterat Saab-frågan.

En av P4 Västs källor säger citat att: ”Saab har alltså fått Anders Borg som rekonstruktör”.

Markus Sjöqvist, pressekreterare till Anders Borg, säger att han inte vet något kring frågan.

– Det här känner jag inte till något kring, det är Näringsdepartementet som sköter Saabs frågor, säger Sjöqvist till P4 Väst.

P4 Väst har försökt att nå Saabs vd Victor Muller och Saabs rekonstruktör Guy Lofalk utan att lyckas.”

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar