05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Om Victor Muller hade varit socialdemokraternas ordförande hade man vunnit valet 2014

Fredrik Skavlan har som få andra norrmän kommit in i svenskarnas liv. Som talk-show programledare beskriver han inte bara verklighet. Han skapar bilder, mediabilder. Det blir dessutom god underhållning. Fredrik Skavlan har blivit en utvecklad form av den gamle Lasse Holmqvist.

För socialdemokraternas del blev Tage Erlander först landsfader efter det han varit med i ”Hylands hörna”. Göran Persson gick från att vara Buffel-Persson till att bli Mys-Persson genom ”sen kväll med Luuk”.

Nu skulle Håkan Juholt göra det. Han skulle genomföra samma förvandlingsnummer. Programmet han valde för förvandlingen var Skavlan.

Före honom kom Linn Ullman, dotter till Ingmar Bergman och Liv Ullman. Charmen i hennes utstrålning tog nog många med storm. På något sätt gick det att acceptera den neurotiska kvinnan och till och med gilla henne. Hon hade så mycket mer än det. Kanske gick det lättare för att hon inte försökte vara någon annan än den hon innerst inne inser att hon är. Succé var ordet för henne.

Håkan Juholt äntrade scenen. Om han haft tendenser till mys var det nu den okänslige bulldozern som skapades. Klart att jag spöar barn var budskapet. Juholt skapade bilden av sig själv som en kombinerad, både dålig vinnare och förlorare. Nu skapade ha inte bilden helt själv. I samspelet mellan honom och Linn Ullman hände något. Hon blev den gode och han den onde. Ännu mer blev hon, Linn den som avslöjade och han, Håkan den som blev avslöjad. Hon bad om ursäkt när hon insett sig göra fel. Han, Håkan insåg inte ens det. Det var några TV blickar som är historiska

Efter Håkan kom Victor, Victor Muller. Han gjorde det som Håkan inte gjorde. Muller var sig själv och la ut orden som spångar. De skapade riktningar och stärkte. Om socialdemokratin valt Victor Muller till sin ledare hade vinden vänt i fredags. Vart vinden vände för SAAB i fredags är mera oklart. GM ledningen tittade inte på Skavlan. Hur det än går med SAAB har nu Muller stärkt sitt varumärke. Han kommer tillbaka och ordet vinnare är inskrivet i pannan. Detta oavsett hur det går för SAAB. Samtidigt kan det finnas en ny plan och en ny bokstav, ännu en gång.

Vad som står i Juholts panna däremot, är det mesta utom vinnare, länk.
Någon mobbing, länk är det inte. Han är både avklädd och avslöjad.
Sådan är medias skaparkraft.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar