07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SAAB: finns det fler än ett liv?

Ett stycke Svenska industrihistoria gick i graven i måndags. Samtidigt ger den Svenska konkurslagstiftningen en möjlighet till återuppståndelse från de döda. Just detta lär studeras noga nu.
SAABs koncernchef Victor Muller lämnade in en konkursansökan till tingsrätten i Vänersborg. Det är ridåfall. Man ska dock inte räkna ut möjligheten att samme Muller går till samma rätt och begär att konkursen ska upphöra. På juristspråk kallas det för att avsluta eller lägga ned konkursen. Detta kan vara ett sätt att rädda kvar både licenser och varumärke i bolaget SAAB.
Trots att Muller lämnat det formella ansvaret och en konkursförvaltare har ansvaret nu är denne Muller sannolikt en nyckelspelare för den framtida utvecklingen. 
Turkiets regering lär vara intresserad av honom om man investerar i SAAB. På samma sätt ser det kinesiska bolaget Youngman med stor sannolikhet Muller som garant för att få mest ut av en affär.
GM har sagt nej. 
-Frågan är bara till vad och på vilket underlag?
Guy Lofalk är dödgrävaren nummer ett i detta drama. Han inser att ett dött SAAB mest gagnar hans syften. Ett levande SAAB lär begära att domstol ska pröva hans arvoden i två rekonstruktioner. 
Då gäller det inte vad han gjort. I stället gäller det enbart vad lagen säger att han har mandat att göra och ska göra. Det har han nämligen inte alls gjort. 
Sannolikt kan återbetalningskravet ligga på mellan 70-90% av hans och byråns totala arvoden på drygt 50 miljoner kronor.
Ryktena går att Lofalk snart kommer att bli anmäld till advokatsamfundet. 
Frågan är om han överlever en sådan granskning? Bloggen tror att många av hans advokatkollegor gärna skulle se hans huvud rulla. 
Många av dessa frågar sig om han kan något?
I vart fall verkar han duktig på att i så fall dölja det.
Ett dött SAAB är tyvärr även regeringens förstahandsval. 
Bloggen tycker att den som skulle fälla avgörandet är marknaden. 
Om SAAB lyckas tillverka ett tillräckligt antal bilar med lönsamhet överlever man långsiktigt. I annat fall dör man. Marknaden är mera trovärdig som bödel än politiken. Det är den som livgivare också förresten.
Muller har som en av få företagsledare prövat TV-soffan på fredagskvällen för någon vecka seda för att öka sin popularitet. Det lyckades. ”Kultledaren” Muller lär bara genom sin uppenbarelse locka flera att köpa SAAB. Där påminner han om familjen Spendrups för ett antal år sedan. Ett alternativ till något sämre. Muller var upp, men Juholt ner. SAABs anställda får vara tacksam för att VD inte heter Håkan Juholt.
SAAB behöver 0,7-2 miljarder i kontanter för att kunna börja producera bilar. 
Finns de och det finns det tillräcklig finansiell och juridisk kompetens lär det bli ett nytt kapitel i SAABs historia.
I annat fall är det godnatt.
Slutgiltigt är det marknaden som avgör om SAAB överlever.   

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar