04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Reflektioner kring primärvalsresultatet i New Hampshire

Med en övervikt på 250.000 röster är detta det starkaste styrketecknet från någon republikan de senaste tre primärvalen i New Hampshire.
Mitt Romney, länk tog hem segern och vann med starka 39,4%.

På andra plats med 22,4% gjorde Ron Paul en stark spurt. John Huntsman på tredje plats med  16,8% gör också en något bättre valkampanj än förväntningarna.
Newt Gingrich fjärdeplats med 9,4% borde vara en stor besvikelse. Likaså Rick Santorums femteplats med 9,3%. Rick Perry borde inse att det är över med sina 0,7%.

Nästa veckas val i South Carolina avgör hela primärvalsförloppet. Sannolikt kommer Mitt Romney att vinna och då är det i praktiken över för de andra kandidaterna, som bloggen tidigare menat.

Kritiken mot Romney som näringslivsperson från framförallt kandidaterna, Perry och Gingrich är kontraproduktiv för republikanerna. Utan näringslivets stöd kommer man aldrig ha en chans att vinna mot en sittande president. Samtidigt är detta område ett av Obamas svagaste. Han uppfattats som näringslivsfientlig. Dessutom är han ingen verklig frihandelsvän. Han är protektionist.

Romney har däremot förståelse och har en mycket välmeriterande näringslivsbakgrund. Kritiken från Perry och Gingrich kan därför mycket väl slå tillbaka mot deras kampanjer i nästa vecka.

Romney är kandidaten som flest republikaner tror har chans att vinna mot den sittande presidenten. Dessutom har han ett oväntat stort stöd från oberoende väljare.
Här har vi den viktigaste förklaringen till Romneys framgång så långt. Just nu är oddsen 60-40 för Obama mot Romney. Med en annan kandidat är oddsen betydligt sämre.

Att utifrån ett Svenskt perspektiv mena att han är starkt konservativ är både missriktat och fel. Det är till exempel inte möjligt att vara republikansk presidentkandidat utan att vara abortmotståndare.
Samtidigt borde den mera analytiska Européen, Svensken uppfatta att Romney är beredd att ta till krafttag för att göra slut med osund ekonomi. Det må vara i näringslivet eller som guvernör i Massachusetts. Romney är till och med beredd att skattebelägga bensinen, vilket han gjorde som guvernör. Det är en framtida nyckel till sanering av den amerikanska ekonomin. Vi talar om en kandidat som i verkligheten är mer pragmatisk än ideologisk. Det verkar helt ha kommit bort i den svenska Obama-fixeringen och glorifieringen.

Vem som blir USAs nästa president är en viktig fråga för Sverige och för Europa.
Sund ekonomi i USA är bra för Europa. Med Mitt Romeny som USA en president får man för första gången på länge någon som har förståelse för och dessutom har egen erfarenhet av Europa. Han tillbringade nämligen 2,5 år i Frankrike. Dessutom talar han franska.

Att det viktiga primärvalsresultatet inte är förstasidesnyhet i till exempel Svenska Dagbladet, länk och Göteborgsposten, länk är skrämmande eller som DN inte uppdatera valresultatet, länk.
Johan Ingerö på SvD har i vart fall gjort en snabbguide till kandidaterna, länk.

Med denna mycket magra mediabevakning inställer sig frågan, länk, länk, länk: Hur provinsiella får egentligen svenska medier vara?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar