07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Sveriges politiska karta ritas om

Expressen publicerar en ny opinionsundersökning i dag utförd av Demoskop, länk.
Så här ser siffrorna ut.


S 23,9 (–2,2)
V 5,9 (+1,7)
MP 14,6 (+3,1)

Totalt röd gröna blocket: 44,4%


M 34,1 (–2,2)
C 5,3 (–0,8)
FP 5,8 (–0,1)
KD 2,9 (–0,4)

Totalt alliansen: 48,1%


SD 6,0 (+0,9)


Socialdemokraterna verkar inte ha någon stödnivå strax under 25%. I stället ligger den sannolikt vid cirka 18-20%. Mardrömscenariot för socialdemokraterna är tre rödgröna partier som är närmast jämnstora, med ett plus minus på 5 procent-enheter. Sannolikt är det dit vi är på väg under 2012. Med duon Sjöstedt Fridolin blir detta kanske verklighet.


Moderaterna har stabiliserat sig kring 34-35%. Centern och folkpartiet kring 5% strecket. Någon Lööf effekt verkar det inte bli för centern. 
Kristdemokraterna är nu på väg mot utplåning. Den enda som kan rädda partiet är Alf Svensson. Om han återinträder som partiledare kommer partiet snabbt att etablera sig som näst största alliansparti. Fokus på väljare över 50 år och partiet blir en vinnare. I annat fall är det ”game and over”. Det spelar ingen roll om ledaren heter Hägglund eller Odell.


Om inte kristdemokraterna klarar sig kvar i riksdagen kan ett samarbete mellan alliansen och miljöpartiet bli verklighet. Ett alternativ kan till och med vara en koalitionsregering mellan enbart miljöpartiet och moderaterna.
Alliansen som koncept håller inte med så stor obalans mellan partierna. I början var det moderaterna lika stora som resten av partierna i alliansen. Nu är man dubbelt så stort.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar