06132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Bankerna är faktiskt dinosaurier, har du tänkt på det Anders Borg ?

Så har då riksbanken sänkt räntan med 0,25%, länk, länk. Ingen blev direkt förvånad.
Inte heller kommer någon att bli direkt förvånad över att bankerna inte sänker sina boräntor med 0,25%, länk, länk. Anders Borg hotar bankerna med skattehöjningar om inte bankerna sänker marginalerna, länk.
Lika väntat är det att bankerna inte håller med Anders Borg.

Den traditionella banken är inte speciellt ändamålsenlig, vare sig för kunderna eller samhället.
När det går bra tjänar aktieägarna pengar och när det går dåligt betalar staten. Ett system som faktiskt skapar fler förlorare än vinnare.

Vad som saknas är nya finansiella strukturer som kan utnyttja dagens teknik och finanskunnande för att skapa en ny sorts finansiella företag. Den traditionella banken tar generellt för mycket betalt för den låga risken och för lite betalt för den större risken. Här borde det finnas aktörer som kunde komma in och erbjuda konkurrens.

Innovationskraften hos de traditionella bankerna är med få undantag låg. Samtidigt börjar marknaden allt mer fundera på möjligheter. Även om vare sig socialdemokrater eller vänsterpartister tror sina öron: enbart marknadens kreativitet kan lösa problemet. Lagstiftning skapar inte kreativitet. Den sätter bara gränser.

Det är en tidsfråga innan vi kommer att tala om gammelbanker i motsats till nybanken. Vi har sett utvecklingen inom media. Gamla och stela strukturer blir för eller senare utmanade.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar