07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Socialdemokraternas team blir andranyhet i dag

Så blev inte Löfvens nya team en förstanyhet, länk, länk, länk, länk, länk, länk, länk.
I stället blev det fokus på Sveriges nya tronföljare.

När man ser på teamet som Stefan Löfven kommer att omge sig med innebär det att socialdemokratin tar minst ett steg åt höger. I var fall om man jämför med Håkan Juholt. Kanske kan man säga att partiet återgår till Göran Persson-linjen. På ett sätt är det som tokmoderaten skriver: ”Ring in det gamla och ut det nya”, länk. Hur politiken kommer att se ut vet vi ännu så länge, men den lär blir mera attraktiv för storstäderna. Den kommer att innehålla en sammanhållen skattepolitik.

Fokus verkar ligga på kompetens och ett medvetet storstadsfokus, även om detta inte är klart utsagt. Det verkar som om socialdemokraterna laddar för att ta upp kampen i mitten med moderaterna i Stockholmsregionen. Det lär bli i en rejäl uppförsbacke.

Storstadsfokus och mera mitten är i och för sig närmast en nödvändighet. Med Jonas Sjöstedt som vänsterledare lär det vara svårt att få trovärdighet som bästa alternativ åt vänster och i glesbygden.
Vad vi kommer att se är att det blir ännu trängre i mitten. Om detta nu verkligen är möjligt.

Miljöpartiet kommer att bli nyckeln. Om det träffas en energiuppgörelse kommer man säkert att känna sig fria att samarbeta med moderater eller socialdemokrater. Vad man väljer kommer att avgöras av vem som erbjuder förmånligast villkor. Utan miljöpartiet är drömmen om regeringsmakten bara en illusion

Vi kommer att se en ekonomisk debatt mellan Magdalena Andersson och Anders Borg. Två ekonomer av facket. Kompetensen kan ingen ifrågasätta hos dessa båda. Frågan är bara vem som har utstrålningen som ger sympatierna?

Mikael Damberg tar några rejäla steg uppåt. Gruppledare innebär de facto att han blir socialdemokraternas andreman. Han får genom detta ”pole position” för att en gång efterträda Stefan Löfven, kanske i kamp med just Magdalena Andersson.

Frågan är vad vänsterflygeln inom socialdemokratin kommer att ta sig till nu. Kommer man att vara stillatigande eller fortsätter skyttegravskriget från Juholts tid?
-Osvuret är bäst.

Fredrik Reinfeldt och hans team kommer att vara tvungna att prestera ännu bättre för att ta hem valsegern 2014. Samtidigt finns jokern miljöpartiet som kan ställa många begrepp på ända. Ett erfaret och kompetent team kommer att ställas mot ett team som numera har både kompetens och omdöme. Stalltipset är att regeringens chanser är störst i kris. Paradoxalt nog kan en uppåtgående ekonomi göra väljarna mera benägna att pröva något nytt.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar