04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Socialdemokratins nya laguppställning

Tydligen håller den nya socialdemokratiska ledaren på att forma sitt team. Inom någon eller några dagar lär vi veta vilka som ingår. Aftonbladets Karin Pettersson har ideer om hur Stefan Löfven ska ”toppa” laget, länk.

Att Tommy Waidelich ska ut är klart. Frågan är vem som ska in som ny ekonomisk talesperson?
Karin Pettersson lägger ett gott ord för den tidigare statssekreteraren i finansdepartementet, Magdalena Andersson. Hon är för närvarande överdirektör på skatteverket. Andra talar om att Leif Pagrotsky är den som är mest lämplig. Båda är ekonomer. Pagrotsky är 60 år Andersson är 46 år. Den här gången talar vi om två mycket kompetenta kandidater. Ålder och förhållandet att hon är kvinna talar till Anderssons fördel. Frågan är om inte Pagrotsky blir kulturpolitisk talesperson i stället.

När det gäller utrikesfrågorna borde Jan Eliasson vara det naturliga valet. Han är diplomaten. Eliasson inger stort förtroende. Är en av de få som skulle kunna matcha Carl Bildt.

Mikael Damberg lär få en mera framträdande roll. Inte otroligt att det blir skol-, utbildnings- och forskningsfrågor. Han är yngre och har en attraktiv medieprofil.

Om man ska återanvända någon blir det Håkan Juholt. Genidraget vore att låta honom ta tillbaka försvarsfrågorna.

När det gäller kriminalpolitik blir det svårare. Bodström sitter inte längre i riksdagen. Annars hade han kunnat vara en kandidat. Är man smart låter man den gamle polisprofessorn Leif GW Persson axla denna roll, men sannolikheten är ganska liten. Det lär sannolikt bli en mera slätstruken riksdagsledamot.

Socialpolitiken hamnar nog hos Ylva Johansson såvida hon inte blir gruppledare. Veronica Palm kan konkurrera med Johansson om båda dessa befattningar.

Om Carin Jämtin fått välja hade hon blivit talesperson i biståndsfrågor. Den mest meriterade, doldisen Roger Hällhag har gått till det privata näringslivet, men det är möjligt att han lockas tillbaka.

Jämställdhet och feminism är viktiga frågor. Här lär ”striden stå” mellan Margot Wallström och Jytte Guteland. Mycket talar för att Wallström blir ”special guest star” inom detta eller något annat område.

Arbetsmarknadsfrågorna lär hamna hos Sven-Erik Österberg.

Stefan Edman skull kunna vara utmärkt som miljö och klimatpoltisk talesperson. Sannolikt är detta för djärvt. Frågan är bara vem som har tillräcklig kredibilitet? Förre statssekreteraren Krister Nilsson skulle kunna vara möjlig, men han trivs kanske bäst i det privata näringslivet?

Ansvarig för kommun och sociala ekonomifrågor skulle kunna passa för Värmdös kommunalråd, Lars Bryntesson. Frågan är om det blir så. Ett annat namn skulle kunna vara Göteborgs tidigare kommunalråd Göran Johansson.

Mycket snart lär vi veta vilket lag som den nye partiledaren kommer att spela tillsammans med.

En annan fråga är om det blir en mera formell skuggregering. Nu om någon gång skulle det vara en god idé.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar