07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Frankrike på fel väg?

Ett avgörande val för ekonomin i Europa sker i dag. Den andra valomgången av stapeln i det franska presidentvalet just nu, länk, länk. Det mesta talar för att Francois Hollande, länk kommer att gå segrande ur kampen mot Nicolas Sarkozi.

Givet att Hollande genomför vad han lovat kommer det att få allvarliga konsekvenser, länk. Balans i Fransk statsbudet först år 2017 omförhandling av stabilitetspakten är två förslag som marknaden inte kommer att gilla. Det finns många fler obehagligheter i hans program. Populism blandas med att han inte accepterar realiteter. En mycket dålig kombination. Dessutom återkommer man alt oftare till om det går att lita på den officiella statistiken vad gäller fransk ekonomi. Den kan vara i ännu sämre skick än vad som redan är känt.

Med Holland vid rodret är det första man får hoppas att han inte genomför sin politik. Lite som Gerhard Schröder i Tyskland en gång.
I andra hand att marknaden visar vad man tycker om politiken (vilket man redan försiktigt gjort) och Hollande tar intryck dvs ändrar politiken.
I annat fall kommer turbulensen i Europeeisk ekonomi att öka drastiskt.

En av Europas ekonomiska sjuklingar står inför ett vägval i dag. Det mesta talar för att man kommer att göra ett felval.
I kväll, när vallokalerna stängt lär vi veta mer.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar