07212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ledande män från Värmdö la ut kursen för Åres ledande

Värmdö kommun är spännande. Det vittnar inte minst inläggen på denna blogg om.
Åre kommun är en annan spännande kommun. Åre kommun och Värmdö kommun har det gemensamt att man anlitar en konsult vid namn Frankie Spjut.
Nämnde Spjut är aktiv i bolaget Solfving Efeso AB.

En rapport om Värmdö kommuns soliditet har man presenterat. Bloggen har kommenterat denna under rubriken: ”Mycket snack och liten verkstad”, länk. Så liten var förresten inte verkstaden. Rapporten kostade Värmdö kommuns skattebetalare 300.000 kronor.
Inte illa för något som höll en konsekvent och låg kvalitet.
Vad bolaget Solfving Efeso AB inte berättade om är att man under tre år lyckats minska sin engen soliditet från 36,15% år 2008 till 6,62% år 2010, länk. Det borde ju egentligen betyda att man har så svag ekonomi att bolaget skulle vara diskvalificerad från kommunala uppdrag. Så svag soliditet bör inget bolag ha.

Nu är det ju så att konsulter som anlitas i en kommun gärna anlitas i andra kommuner.
I Värmdös fall har kommundirektören Stellan Folkesson engagerat Spjut. I Åres fall är det kommunchefen Per Eric Magnusson som engagerat samma Spjut. Bloggen vet inte om det är detta som kallas Spjutkastning.

Nu kom konsulten Spjut på en genial idé: Värmdö kommun skulle kunna berätta för Åre kommun om sin organisation. För konsulten Spjut var detta strålande. Hans båda uppdragsgivare Värmdö och Åre kunde dela sina erfarenheter. Båda skulle kunna sola sig i glansen av resultaten skapades av konsulten Spjut.
Briljant, kan man tycka.

Sagt och gjort, kommundirektören Stellan Folkesson och kommunstyrelsens avgående ordförande Lars Erik ”Nallen” Alversjö satte sig på planet till Åre.
Man berättade om den sammanhållna organisationen. Om man får förstå kommunchefen Per Eric Magnusson i Åre kommun så berättade man om den långa processen för att införa en ny organisation.

Nu säger säkert många att det stämmer ju inte. Problemet var ju det motsatta. Organisationen kritiserades för att införas allt för snabbt och utan konsekvensbeskrivningar. Bloggen vet dessutom att den/de som införde den nya organisationen var varken var Alversjö eller Folkesson.
Det var kommunstyrelsens ännu mera dåvarande ordförande Jonas Nilsson och den tidigare kommundirektören Magnus Hedenfalk.
Så själva införandet av organisationen hade de ingen kunskap om.

Någon kan förvisso tycka att det är lite märkligt att tala om något som man inte vet så mycket om. Å andra sidan spelar det kanske inte så stor roll vad är man talar om, givet att det är underhållande. Om man ska ha saklig information kan det däremot vålla en del bekymmer. Nu vet ju inte denna blogg om föredraget var underhållning eller information. Så det finns ingen anledning att fundera över informationens tillförlitlighet. Alla och inte minst politiker vill ju ha kul.

Alversjö och Folkesson talade också om gränslinjen mellan politik och tjänstemän. Enligt kommunchefen Magnusson i Åre berättade man inte om att denna blev ganska besvärlig, med den organisation man har i Värmdö.
Det kan man ju förstå. I denna värld med så mycket information finns ju inte någon som minns allt. Det gäller även herrarna Folkesson och Alversjö.

Om Åre kommun och Värmdö kommun har samma revisionsbyrå vet inte bloggen.
Bloggen vet inte heller om Alversjö och Folkesson berättat om de grava anmärkningarna som man riktat mot Värmdö kommun. Det kanske kan vara intressant för Åre kommun att bjuda in KPMG att berätta om detta, men det får man göra vid ett annat tillfälle. Vad revisorerna i Värmdö kommun kritiserat är en organisation och ledning som inte fungerar. Undrar om man berättade om det?

I Åre skulle man visst minska byråkratin med 1,9 miljoner kronor.
Det var ett av skälen till varför de kloka männen från Värmdö skulle berätta om sina erfarenheter för Jämtlänningarna.  Om man förstår föredragshållarna Folkesson och Alversjö rätt så hade de glömt berätta att Värmdös byråkrati har vuxit så till den milda grad att man vuxit ur kommunalhuset.
Bloggen förstår att även här är det svårt att minnas allt.
Plus eller minus, ökning eller minskning, vad spelar det för roll?
Det  är bättre att vara underhållande.

Jackie fixade ju faktiskt en resa till Åre. Det är ju inte så illa, kan man tycka.

På frågan om Folkesson och Alversjö var underhållande ville inte Magnusson i Åre svara.
Man kan ju undra, varför?

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar