07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vem blir ny kommunstyrelseordförande i Värmdö?

Hänt i Värmdö
Där har moderaterna dragit igång processen att hitta ny kommunstyrelseordförande.
Processen leds från i går av en nomineringskommitté som består av moderaternas ordförande, Maria Ros Jernberg, Irene Ulfvin, Elisabeth Dingertz, Ove Ramel och Magnus Norberg. Maria Ros Jernberg är sammankallande i kommittén.

Planen är att man till efter sommaren ska ha funnit en kandidat som kan väljas av kommunfullmäktige i augusti. Ansvaret för att välja ligger inte hos alla medlemmar. Det ligger hos den moderata fullmäktigegruppen som består av: Lars Erik Alversjö, Monica Pettersson, Göran Jansson, Peter Frej, Marie Bladholm, Camilla Lien, Elisabeth Dingertz, Johan Hedberg, Affi Stork, Hans-Ove Görtz, Malin Bellander, Deshira Flankör, Lars Melin, Erik Pettersson, Mikael Sjökvist, Cecilia Lindberg, Ann Fylkner, Mir Nasim och Björn Ulfvin.
Det är 19 personer som har avgörandet i sina händer. 10 röster räcker rent teoretiskt för att vinna valet.


Vem blir det, frågar många bloggen?
Många kommer att känna sig kallade, men enbart en blir utvald. Valet riskerar att bli mer av vem man inte vill ha än en process om vem man verkligen vill ha. Det bli en utmaning för valberedningen. Mest sannolikt väljer man någon ur fullmäktigegruppen

Först, Värmdömoderaternas egen Greta Garbo, Göran Jansson, lär vare sig vara intresserad eller ha chans att bli vald.

I valet förra gången, för tre år sedan ställe Monica Pettersson upp mot Lars Erik Alversjö. Hon förlorade knappt. Monica kommer med stor sannolikhet att ställa upp även denna gång. Som politiker är hon habil och skulle klara jobbet, men hon lär har svårt att få en majoritet bakom sig.

Peter Frej har låtit förstå att han är den mest lämpliga kandidaten. Huruvida det är fler än han själv som har den åsikten lär visa sig, men han är en sannolik kandidat om man ser på gruppen som väljer.

Marie Bladhom lär också ställa upp. Hennes chanser är förmodligen relativt begränsade. Å andra sidan verkar hon sakta men säkert vinna ökad respekt för sitt sätt fungera som gruppledare och politiker.

Malin Bellander kan också tänkas ställas upp. Får nog betraktas som en högoddsare.

Deshira Flankör kommer säkert också att ställa upp. Kan märkligt nog vara en kompromisskandidat som fullmäktigegruppen kan acceptera. Hennes begränsade erfarenhet talar dock starkt emot henne.

Bo Bladholm hade i de flesta av Sveriges kommuner betraktats som det naturliga valet. Han har kompetens, pondus och unik erfarenhet. Nu talar vi om Värmdö och därför lär han inte komma på tal. Han kan dessutom vara ett hinder för Marie Bladholm att bli vald. Inte direkt, men indirekt.

Sannolikt kommer processen att resultera i ett antal, den tar vi inte. Den kan vi inte enas om. Då kan det bli fråga om att få hjälp utifrån. En regeringsombildning i sommar/höst kan skapa nya spelförutsättningar. Annars får nog just valberedningens sammankallande anses vara en av favoriterna om man inte kan enas ganska tidigt i processen.

Bra eller dåligt, är svårt att veta.

En komplikation lär vara att koalitionsparterna i den styrande majoriteten lär ha synpunkter. En utdragen process riskerar att göra allt än mera vingligt än nödvändigt. En som speciellt lär känna av förändringen är Värmdös nuvarande ”politiske kamrer” Anders ”Ankan” Bergman. Han riskerar att förlora mycket i inflytande under en mera kraftfull kommunstyrelseordförande. Även andra i ledningen lär känna av maktskiftet. Det kan bli stora påfrestningar. Effekten kan bli att koalitionen spricker.

En sak lär dock vara säker. Stefan ”Pastorn” Dozzi, från kristdemokraterna lär inte bli ny kommunstyrelseordförande, även om han försiktigtvis lanserat sig på facebook som det.
Han lär inte bli betraktad som en ny Messias. I stället har tilltaget gett en del sura reaktioner från ledande moderater.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar