05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdös 25 mest inflytelsrika 2012 (första halvåret)

Hänt i Värmdö

På mångas begäran en uppdaterad inflytandelista. Den här gången med stora förändringar. Några ut, några in och flera av placeringarna ändras på dem som finns kvar. Förändringens vind blåser i Värmdö. Bloggen tar som vanligt gärna emot kommentarer på listan.

1. Swedbank, huvudlångivare till Värmdö kommun. Kommunen shoppar och shoppar, men verkar inte vilja sälja. Då gäller det att hålla sig väl med sin bank.

Swedbank är först på listan och sedan kommer ingenting och sedan kommer ingenting. Sedan kommer kommundirektören i Värmdö. Banken bestämmer sannolikt mer än politiken. Dessutom avgör banken vem som får bo i kommunen genom att vara en av de större utlånarna till egna hem. Att kommunens ”finansminister” Anders Bergman ha bakgrund från banken är ytterligare en faktor som gör att banken stärker sin topposition.

2. Stellan Folkesson, 59 kommundirektör sedan drygt ett år i Värmdö kommun. Starkare än politikerna i kommunen. Har numera ett ledningsteam han själv samlat. De går under artistnamnet fallskärmjägarna.

Just nu är han mera ifrågasatt. Oklart vad som sker med honom när kommunen snart får en ny kommunstyrelseordförande. Sannolikt innebär vaktskiftet på kommunstyrelsordförandeposten att han stärker sin ställning.

3. Anders ”Ankan” Bergman, 65 år, blågrå eminens inom Värmdöpolitiken, folkpartist, hjärnan och strategen inom koalition för Värmdö. Ordförande för Värmdö hamnar. Fallskärmsinnehavare från Swedbank. Kommunalråd med 70% tjänstgöring utan ansvar för något tjänsteområde. Maktpositionen kan vara hotad med nu kommunstyrelseordförande. Namnet ”Ankan” passar eftersom kritik rinner av honom.

4. (oförändrad) Anders Milde 34, chefredaktör för pengamaskinen Nacka Värmdö Posten. Han avgör i stor utsträckning Värmdöbilden. Det som står i tidningen skapar verkligheten. Tidningens debattsida fyller en viktig funktion. Den sätter i mångt och mycket agendan för debatten utanför fullmäktige. Verkar delegera en del av makten till medarbetare. Om han ska behålla sin position krävs det att tidningen stärker sin ställning när det gäller mobila applikationer.

5. (tidigare plats 6) Björn ”Baby Björn” Jacobsson, 72 år konsthallsägare. Har nu öppnat sitt livsverk, konsthallen Artipelag. Vill göra något utöver det vanliga. Mannen är äldre på pappret, men ung i sinnet. Börjar sätta sin agenda, Visar tydligt att han inte är nöjd med Värmdö kommun och hur den leds.

6. (tidigare plats 8) Monica Pettersson, 63 år, moderat, kommunfullmäktiges ordförande, borgmästare och ordförande i Finansieringsnämnden för äldre och funktionshindrade. Leder en stark falang inom moderaterna. Sugen på att bli ny kommunstyrelsordförande. Sköter sina uppdrag utan anmärkning.

7. (oförändrat) Malin Åberg-Aas, 47 år miljöpartistiskt kommunalråd. Utövar inflytande framförallt genom att säga nej till saker. Därför går hon ibland under namnet ”bromsklossen”. Bygger sin maktbas på att Anders ”Ankan” Bergman. Styr i det fördolda. Verkar inte säker på att samarbetet inom koalitionen är det bästa som hänt henne.

8. (tidigare plats 11) Olof Stenhammar, 70 år, ägare av Siggesta gård, numera tidigare ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Förnyar och utvecklar sitt Siggesta. Trappar ner i företagssverige.

Nu laddar han om för att göra stora investeringar och exploatera markområden. Effekten lär bli att han exponerar mindre pengar.

9. (tidigare plats 10) Peter Larsson, 48 år, vd för Villeroy & Boch, Gustavsberg, Värmdös mest välkända företagsnamn. Börjar projektera en ny fabrik. Frågan är bara om han får finansieringen på plats? Det gamla fabriksområdet blir så småningom bostäder. Hans förmåga avgör när fabriksstaden blir verklighet.

10. (tidigare 13) Lars Bryntesson, 52 år oppositionsråd, socialdemokrat, Värmdö kommun. I samband med turbulensen kring ny kommunstyrelseordförande stärker han sin ställning. Ingen kan ta ifrån honom att han har Värmdös mest intressanta nätverk.

11. (ny på listan) Hanna Bäckman, reporter och ansvarig för debattsidan på Nacka Värmdö Posten. Styr vem som får säga vad. Upplevs lite mer som maktmänniska än sin företrädare på posten, Anders Milde. Har möjligheterna, men får se upp så att debattsidan inte förlorar sitt sting.

12. (tidigare plats 14) Karl Paulsen, 62 år, äger GoPek AB och driver ICA kvantum i Mölnvik. Snart blir det Ica Maxi i stället. Flyttar över gatan. I höst blir han ensam 2tupp i hönsgården” eftersom SABIS lägger ned i Värmdö. Mannen har maktwn över matkorgarna. Lite för lite ekologiskt ännu så länge kan göra att en del konsumenter sviker honom Har många överraskningar i rockärmen i höst.

13. (tidigare 17) Hans Mellström, 70 år miljardär och tidigare ägare till VM data. Står för stabilitet som mångårig ägare till Seglarhotellet på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannolikt besöks av flest turister i Värmdö kommun.

14. (ny på listan) Annika Andersson Ribbing, 40 år. I maktvakumet efter Lars Erik Alversjö utnyttjar hon ytorna. Markerar att hon är kronprisessa till Lars Bryntesson. Det hindrar inte att hon samtidigt är ingift grevinna. Det nya ledarteamet centralt inom socialdemokratin verkar ha fått upp ögonen för henne. Upp eller ned på nästa lista, det är frågan.

15. (oförändrat) Fredrik Dahl, 58 år, fastighetsägare i fabriksstaden i Gustavsberg som säkert funderar på hur han ska hantera sin ökade tillgångar, när fabriksområdet nu  är detaljplanelagt. Styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl.

16. (tidigare 18) Lars Öberg, 55 år, samhällsbyggnadschef och teknisk chef hårdhudad och lojal “doer” i Värmdö kommun. En man som folk sätter både stora plus och minus för. Är betydligt starkare än sin ordförande Peter Frej som hamnar näst sist på listan.

17. (tidigare 16) Peder Wallenberg, 77 år, Helena Wallenberg Lerner, 49 år, initiativtagare till Lemshaga, sociala entreprenör och stiftelsen Carpe Vitam. Peder Wallenberg verkade aktivt för att avsätta en kommunstyrelseordförande under valperioden 2006-20014.

18. (ny på listan) Maria Larsson Ajne, 48 år. Boende i Saltsjö Boo. Kansli- och utvecklingschef och dessutom ställföreträdande kommundirektör. Upplevs som kompetent. Lite mer lågmäld än sin chef direktör Folkesson. Kan snabbt segla högre upp på listan.

19. (tidigare plats 20) Thomas Franssson, 56 år, familjeföretagare. Driver Frentab gruppen, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö. Förvandlar ofta grus till guld för sina ägare. Nu bygger han så det knakar i Mörtnäs. Snart kommer han att ta initiativ till en nytt bostadsområde. Utan honom blir det inget VA nät i Värmdö. Rören lägger nämligen Frentab.

20. (tidigare 22) Max ”Lemuren” Ljungberg, 45 år, miljöpartist, kommunfullmäktiges vice ordförande, ”nästankommunalråd” och ordförande i finansieringsnämnden för utbildning. Starkare temperament än inflytande. Tar ton mot många av sina koalitionskollegor. Påverkas av personrockaderna inom koaltionen.

21. (oförändrat) Monica Fransson, 60 år, numera titulerar hon sig kundvalschef och finansieringschef. Däremot talar hon inte högt om sin stora fallskärm. Trots sitt jobb är hon bolagsman i hennes och makens byggmaterialföretag. Dessutom är hon suppleant i R F Teleservice AB. Man kan undra hur förenligt detta är med toppjobbet i Värmdö kommun. Sitter löst. Många undrar när hon slutligen förlorar jobbet. Till hösten säger allt fler.

22. (tidigare 24) Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet i Gustavsberg samt hamnen och döttrarna driver eget på ”Grisslingerakan”.

23. (tidigare 12) Lars Erik ”Nallen” Alversjö, 58 år, kommunstyrelsens ordförande, moderat. Lämnar eller upplever sig ha tvingats lämna jobbet som kommunstyrelseordförande i Vämdö kommun den 1 september. Går numera under benämningen ”lame duck”. Nallens exit påverkar Anders Bergmans position.

24. (tidigare 25) Peter Frej, 50 år, ordförande i samhällstekniska nämnden, moderat kommunalråd och ica-handlare. Siktar mot stjärnorna. Hoppas bli högsta hönset i Värmdö kommun och tror att det går genom att säga nej, nej och till sist ja. Ska egentligen styra vem som får ändra användningen av sin mark. Snubblar ofta på sin egen tunga. Många säger att han är mera av tjänstemannamegafon.

25. (tidigare 19) LG Nilsson, 61 år bloggare och konsult. Skapar vision som inte sällan blir verklighet. Har en vass penna säger många. Andra säger att den personen är man mycket hellre vän med än ovän med. Har idéer som bär.

25. (återigen på listan) Stefan Mårtensson, 52 år, bloggare och samhällsdebattör, moderat. Skriver, avslöjar och debatterar. Många undrar om han aldrig ger sig. Hans blogg verkar aldrig tystna, även om en del makthavare önskat det.

Har åkt ut från listan

Magnus Hedenfalk, 66 år, tidigare kommundirektör. Pensionär och tidigare konsult för Värmdö kommun som drev omvandlingsprojektet av Gustavsbergs centrum med fast hand. Numera är hans inflytande på listan borta genom att uppdraget är slut.

Dag Landvik, 67 år, miljardär, numera före detta ägare av Gustavsbergs hamn. Har sålt den och inkasserat 147,5 miljoner kronor. Kan göra come-back som den entreprenör han är.

Lars Backsell, 58 år, numera bara läkemedelsentreprenör.

Tidigare med planer på ett internationellt hästcentrum på Skärmarö. Numera säljare av Skärmarö gård. Därför utanför listan.

Precis utanför listan

Bo Bladholm, 69 år. Tidigare kommunfullmäktigeordförande i Stockholm. Lågmäld offentligt, men höjer rösten och ökar inflytandet. Mycket stark ställning inom moderaterna utanför Värmdö. Ligger och laddar kan bli nästa listas bubblare.

Peter Wallenberg, 84 år, dold makthavare, familjeöverhuvud i Wallenbergfamiljen, bosatt på Värmdö. Genom Investor som via dotterbolag äger Kulla Karby. Kammar hem en del pengar på detaljplaneläggning av området.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar