06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Just nu verkar både den Europeeiska integrationen och Euron hotas från flera håll.
Tålamodet med EU tryter i Storbrittannien. Snart hålls det folkomröstning om hur Storbrittannien ska samarbeta med EU. Klartext kan detta innebära att landet byter medlemskap mot ett frihandelsavtal. I Finlands fall tävlar man med Grekland om vem som först lämnar Euron, länk. Blir det först Flixit eller Grexit? Om Finland lämnar Eurosamarbetet kan den föra med sig att Holland gör det. Båda länderna är lika tveksamma till att på syntetisk väg sänka upplåningskonstnaderna för Spanien och Italien. Då får vi ett nytt begrepp Hollexit eller möjligen Duchexit.

Samtidigt är det en del som talar för att Euronsönderfaller i två valutor. De budgetstramas EU och resten. En uppdelning skulle kunna se ut som följer: Belgien, Estland, Finland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederlanderna, Tyskland och Österrike. I den andra valutan Cypern, Frankriken, Italien, Portual, Slovakien och Spanien. För Grekland återstår sannolik bara drachmer och den lär man bli ensam om.

Rent funktionellt skulle annars de nordiska och baltiska valutorna kunna bli en valutaenhet. Benelux och Tyskland ytterligare en valutaenhet.


Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar