07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Snart dags för Romney att välja vicepresidentkandat

USA närmar sig allt mer presidentval. Den 6 november är det dags. Väljarna utser ett elektorskollegium som i sin tur väljer president och vicepresident. Avståndet mellan den sittande presidenten och utmanaren är liten. Kampanjen ser ut att kunna bli riktigt spännande.

Det demokratiska teamet består som bekant av president Barack Obama och vicepresident Joe Biden.

Republikanerna har ännu så länge enbart en presidentkandidat, Mitt Romney. Det är allt intensivare spekulationer om vem som blir hans vicepresidentkandidat, länk.

Samtidigt pågår en seglivad debatt om när Romney avslutade sitt engagemang i private equitybolaget Bain capital, länk. Detta är ett intressant fenomen.
I vanliga fall skulle en bakgrund från näringslivet enbart vara positivt. Trots detta ifrågasätts Romneys roll i näringslivet. Paradoxalt nog uppstod debatten inom det republikanska partiets primärvalskampanj. Samtidigt har demokraterna inte varit sena att hänga på i denna debatt, länk.

Det finns anledning att fråga varför denna kritik av näringslivsbakgrunden dyker upp. Sannolikt spelar Romenys roll som mormon roll. Dessutom verkar jobb vara en av de centrala frågorna. Här var Bain enligt debatten ett företag som minskade personalen i de företag man investerade i. Man anar att huvudfåran i USAs politiska kraftfält orienteras något åt vänster.

Samtidigt blir det allt klarare att den amerikanska politiken blir mer polariserad, i vart fall om man ser på partierna och partiorganisationerna.
Sannolikt befinner sig det republikanska partiet väsentligt till höger och väljarna. På samma sätt befinner sig demokraterna en bit till vänster om väljarna.
Valet i höst kommer att ge en tydlig vink om var opinionen verkligen befinner sig.

För att lösa USAs problem krävs inte bara att vinna presidentvalet. Det gäller att få kontrollen i de lagstiftande församlingarna.

I vår tvingas presidenten, vem det nu än blir att ta tag i USAs budget- och skuldkris. Det kommer att kräva politisk makt. I annat fall dras även USA in en skuldosäkerhetskris av Euroformat. Precis som i Europa är strukturproblemen stora i USA. De är dessa som behöver lösas.

Det blir därför extra intressant att se vilket val som Romney gör av vicepresidentkandidat.
Dagens industri publicerar en artikel om att Condolezza Rice är en av de heta kandidaterna, länk.

Den mest intressanta frågan är om Romney kommer att välja en kandidat som förstärker bilden av honom som en variant på Fredrik Reinfeldt, länk i mitten eller om han kommer att orientera sig mera åt höger. Många tror att valet kommer att indikera en mittentstrategi.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar