06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Livet i en morotskaka

Min mamma präglades nog av recepten i ”Princessornas kokbok”.
För att inte tala om ”Sju sorters kakor”.
Sedan kom tidningen ”Allt om mat”. Där började min egen gastronomiska resa.
Det är i dag på dagen den första gången kom ut, nämligen den 5 oktober. Året var 1970. Tidningen är med andra ord 42 år i dag. Efter den 4 oktober 1970 skulle aldrig det svenska köket bli sig likt. Bilder på mat som gjorde att man blev hungrig. En gång om året kom den stora genomgången av alla viner i systembolagets sortiment. Spännande var det.
På ett sätt öppnades dörren till en värld som var större än Sverige för de breda folklagren, när det gällde mat och dryck. I dag är tidskrifterna så smala att det närmast bli jobbigt att få överblick. Det spelar ingen roll om det gäller mat eller dryck. Så det blir till att googla för att överblick ska bli möjligt.

I denna värld av gastronomiska insikter som i stället för breda har blivit fragmenterade, djupa och smala fostrades man. Exponenten för detta är not morotskakan. Dess utveckling på kondis och cafeer utkonkurrerar närmast den asiatiska industrierna. Samtidigt var den äldre än jag trodde. Morotskakan har sina rötter i andra världskrigets sockerransonering. Tydligen gjorde kakan sina första moderna försök att erövra vår ”sweet tooth” under 1960-talet. Kakans segertåg följde hand i hand med allt om mat. Den har fortsatt öka i popularitet, när tidningen för en mera tynande tillvaro.
Själva kakan är en märklig mix av medvetande och en genuin sockerorgie. Lite mer sofistikerad sådan hoppas man. Sannolikt är det bara ett av dessa tillvarons självbedrägerier.

Undrar förresten när det kommer en kardemummabullens dag. Att bara ha en kanelbullens dag den 4 oktober är ett uttryck för en inskränkt smak.
Att den 4 oktober var ett upprorets dag har de flesta nog glömt.
Då demonstrerade ”direktörerna” mot löntagarfonder, anförda av smålänningen Gunnar Randholm.

Att göra den 4 oktober till kanelbullens dag vittnar om dålig historisk kunskap.
Kanske ska det vara en annan kaka i stället? 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar