04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Uppdaterad lista över de 25 mest inflytelserika i Värmdö kommun

Hänt i Värmdö

På mångas begäran kommer årets andra upplaga av den uppdaterade listan över Värmdös 25 mest inflytelserika. Den här gången med stora förändringar. I toppen är det dock inte mycket oförändrat. Många skulle säga närmast cementerat. Samtidigt, förändringens vind kommer att skapa ännu mer av förändringar. 
Vi ser nog bara början. Bloggen tar som vanligt gärna emot kommentarer på listan.

1. (oförändrad), Swedbank huvudlångivare till Värmdö kommun. Kommunen shoppar och shoppar. Ett vindkraftverk och en hamn för närmare 300 miljoner när hela notan väl är betald. Då gäller det att hålla sig väl med sin bank.

Swedbank är först på listan och sedan kommer ingenting och sedan kommer ingenting. Sedan kommer kommundirektören i Värmdö. Banken bestämmer sannolikt mer än politiken. Dessutom avgör banken vem som får bo i kommunen genom att vara en av de större utlånarna till egna hem. Att kommunens ”finansminister” Anders Bergman ha bakgrund från banken är ytterligare en faktor som gör att banken har en stark topposition.

2. (oförändrad), Stellan ”Steffo” Folkesson 59 kommundirektör sedan drygt ett år i Värmdö kommun. Starkare än politikerna i kommunen. Har ett ledningsteam han själv samlat. Den går under artistnamnet fallskärmjägarna.

Betraktas som connaisseur på makt. En socialdemokrat som utvecklat ett sinne för finess och det goda livet. Därav smeknamnet Steffo som kommer från journalisten med efternamnet Törnqvist. Mannen som gav connaisseuren ett ansikte.

3. (oförändrad), Anders ”Ankan” Bergman 65 år, mannen som styr Värmdö utan att själv synas. Han är folkpartisten som håller koll även de andra kommunalråden. Rotar i detaljer säger en del. Bergman har fått ännu mera inflytande genom den nya kommunstyrelseordföranden, Monica Pettersson. Han är hjärnan och strategen i koalition för Värmdö. Ordförande för Värmdö hamnar. Fallskärmsinnehavare från Swedbank. Kommunalråd med 70% tjänstgöring utan ansvar för något tjänsteområde. Namnet ”Ankan” passar eftersom kritik rinner av honom. Riskerar problem i skandalen kring företaget Värmdövallen AB.

4. (oförändrad) Anders Milde 34, chefredaktör för pengamaskinen Nacka Värmdö Posten. Det som står i tidningen skapar verkligheten.  Anders bestämmer vad som ska stå i tidningen. NVPs debattsida sätter i mångt och mycket agendan för debatten utanför fullmäktige. Verkar delegera en del av makten till medarbetare.

5. (tidigare plats 6) Monica Pettersson, 63 år, moderat, kommunstyrelsens ordförande. Nykomling som tar mer ton än sin företrädare på posten. Samtidigt är hon inte mäktigare än sin kommunalrådskollega, Anders ”Ankan” Bergman. Många frågar sig om hon klarar att lotsa kommunen ur sin djupa kris. Hade hon varit brandsoldat hade det varit en god början.

6. (tidigare 5) Björn ”Baby Björn” Jacobsson, 72 år konsthallsägare. Har nu öppnat sitt livsverk, konsthallen Artipelag. Vill göra något utöver det vanliga. Mannen är äldre på pappret än i sinnet. Visar tydligt att han inte är nöjd med Värmdö kommun och hur den leds.

7. (oförändrat) Malin Åberg-Aas, 47 år miljöpartistiskt kommunalråd. Utövar inflytande framförallt genom att säga nej till saker. Därför går hon ibland under namnet ”bromsklossen”. Bygger sin maktbas på att Anders ”Ankan” Bergman. Styr i det fördolda, precis som Bergman. Verkar inte säker på att samarbetet inom koalitionen är det bästa som hänt henne.

8. (tidigare plats 11) Olof Stenhammar, 70 år, ägare av Siggesta gård, numera tidigare ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Förnyar och utvecklar sitt Siggesta. Snart börjar han ”casha hem” en del av investeringarna på Värmdö. Frågan är vad han kommer att göra med de medel han frigör?

9. (tidigare plats 10) Peter Larsson, 48 år, vd för Villeroy & Boch, Gustavsberg, Värmdös mest välkända företagsnamn. Börjar projektera en ny fabrik. Frågan är bara om han får finansieringen på plats? Det gamla fabriksområdet blir bostäder. Larsson både avslutar en epok och banar väg för en ny.

10. (tidigare plats 11på listan) Hanna Bäckman, reporter och ansvarig för debattsidan på Nacka Värmdö Posten. Styr vem som får säga vad. Upplevs lite mer som maktmänniska än sin företrädare på posten, Anders Milde. Har möjligheterna, men får se upp så att debattsidan inte förlorar sitt sting.

12. (tidigare plats 14) Karl Paulsen, 62 år, äger GoPek AB och driver ICA kvantum i Mölnvik. Snart blir det Ica Maxi i stället. Flyttar över gatan. Nu ensam tupp i hönsgården” eftersom SABIS lagt ned. Mannen har makt över matkorgarna. Efter årsskiftet får Värmdöborna se vad Paulsen har att erbjuda dem. Blir det några överraskningar?

13. (tidigare 17) Hans Mellström, 70 år miljardär. Nyligen kraschat med båttilverkaren Nimbus. Förlorade en del pengar i den spektakulära konkursen Står för stabilitet som mångårig ägare till Seglarhotellet på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannolikt besöks av flest turister i Värmdö kommun.

14. (oförändrad) Annika Andersson Ribbing, 40 år. Oppositionens starke man som visar att det kan vara en kvinna. Allt talar för att hon mycket snart kommer att sätta titeln kommunalråd på sitt visitkort. Det hindrar inte att hon samtidigt är ingift grevinna.

15. (oförändrat) Fredrik Dahl, 58 år, fastighetsägare i fabriksstaden i Gustavsberg som säkert funderar på hur han ska hantera sina ökade tillgångar, när fabriksområdet nu  är detaljplanelagt. Styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl.

16. (oförändrad) Lars Öberg, 55 år, samhällsbyggnadschef och teknisk chef hårdhudad och lojal “doer” i Värmdö kommun. En man som folk sätter både stora plus och minus för. Är betydligt starkare än sin ordförande Peter Frej.

17. (ny på listan) Dan Törnsten, ordförande Värmdö IF och fastighetsdirektör. Med stor ungdomsverksamhet är det inte någon ledande politiker som vågar säga emot honom. Smartare än Värmdövallens VD, Bengt Egelberg. Kan skapa både en och annan överraskning. Fick en annan av personerna på listan, Olof Stenhammar att satsa miljonbelopp på Värmdö IF.

18. (tidigare 17) Peder Wallenberg, 77 år, Helena Wallenberg Lerner, 49 år, initiativtagare till Lemshaga, sociala entreprenör och stiftelsen Carpe Vitam. Peder Wallenberg verkade aktivt för att avsätta en kommunstyrelseordförande under valperioden 2006-20014.

19. (tidigare 18) Maria Larsson Ajne, 48 år. Boende i Saltsjö Boo. Kansli- och utvecklingschef och dessutom ställföreträdande kommundirektör. Upplevs som kompetent. Lite mer lågmäld än sin chef direktör Folkesson. Kan snabbt segla högre upp på listan.

20. (tidigare plats 19) Thomas Franssson, 56 år, familjeföretagare. Driver Frentab gruppen, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö. Förvandlar ofta grus till guld för sina ägare. Nu bygger han så det knakar i Mörtnäs. Snart kommer han att ta initiativ till en nytt bostadsområde. Utan honom blir det inget VA nät i Värmdö. Rören lägger nämligen Frentab.

21. (tidigare 20) Max ”Lemuren” Ljungberg, 45 år, miljöpartist, kommunfullmäktiges vice ordförande, ”nästankommunalråd” och ordförande i utbildningsstyrelsen. Starkare temperament än inflytande. Tar ton mot många av sina koalitionskollegor. Påverkas av personrockaderna inom koalitionen.

21. (ny på listan) Marie Bladholm, 42 år borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, ordförande för finansieringsnämnden för utbildning. Många underskattade henne. Nu ser man att hon tar ton. Kan bubbla på listan.

22. (tidigare 21) Monica Fransson, 60 år, numera titulerar hon sig kundvalschef och finansieringschef. Däremot talar hon inte högt om sin stora fallskärm. Trots sitt jobb är hon bolagsman i hennes och makens byggmaterialföretag. Dessutom är hon suppleant i R F Teleservice AB. Man kan undra hur förenligt detta är med toppjobbet i Värmdö kommun? Klarar sig, trots misstag. Många undrar varför?  

23. (tidigare 22) Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet i Gustavsberg samt hamnen och döttrarna driver eget på ”Grisslingerakan”.

24. (tidigare 25) LG Nilsson, 61 år bloggare och konsult. Skapar vision som inte sällan blir verklighet. Har en vass penna säger många. Andra säger att den personen är man mycket hellre vän med än ovän med. Har idéer som bär.

25. (oförändat) Stefan Mårtensson, 52 år, bloggare och samhällsdebattör, moderat. Skriver, avslöjar och debatterar. Många undrar om han aldrig ger sig. Hans blogg verkar aldrig tystna, även om en del makthavare önskat det.

Precis utanför listan

Bo Bladholm, 69 år. Tidigare kommunfullmäktigeordförande i Stockholm. Lågmäld offentligt, men höjer rösten och ökar inflytandet. Mycket stark ställning inom moderaterna utanför Värmdö. Ligger och laddar kan bli nästa listas bubblare.

Har åkt ut från listan

(tidigare 10) Lars Bryntesson, 52 år oppositionsråd, snart kommunstyrelseordförande i Sigtuna kommun. Lämnar denna lista, sannolikt för gott.

(tidigare 23) Lars Erik ”Nallen” Alversjö, 58 år, Avgången kommunstyrelse ordförande, moderat. Lämnade jobbet som kommunstyrelseordförande i Vämdö kommun den 1 september. Lämnar efter sig en kommun i kris

(tidigare 24) Peter ”Farbror Frej” Frej, 50 år, ordförande i samhällstekniska nämnden, moderat kommunalråd och Ica-handlare. Lite för lättjefull för att få utdelning i makt. Skilsmässa tar tid och kraft. Ska egentligen styra vem som får ändra användningen av sin mark. Snubblar ofta på sin egen tunga. Många säger att han är mera av tjänstemannamegafon. Därför hamnar han utanför listan.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar