07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Kommunen satsar stort i hamnen – halv miljard i insats

Hänt i Värmdö
Nacka Värmdö Postten rapporterar om att Villeroy Boch tänker låta tillverkningen av toalettsstolar vara kvar i Gustavsberg, länk. Dessutom planeras ett utvecklingscentrum i Värmdö kommun. Strax över 100 personer räknar man med sysselsätta. Det innebär att 45 personer får gå.

Förutsättningen är att försäljningen av den nuvarande fabriksfastigheten inbringar så mycket medel att man har råd med nyinvesteringen. Någon hjälp med investeringen från moderbolaget får man inte.

Så i klartext ligger tillverkningens öde i fastighetskonjunkturen. Såvida inte Värmdö kommun köper marken av bolaget.
Mycket talar för att så blir fallet. Det avtal som Värmdö kommun och Villeroy & Boch träffat sätter press på kommunen att göra så. Det innebär att man kan komma att investera långt över en halv miljard i hamnområdet. De som satsar är skattebetalarna.

Värmdö kommun vill fortsätta att spendera i hamnen. Ett avtal med Cirkus Cirkör har under mycket hemlighetmakeri förhandlats fram.

I ett första steg får Cirkus Cirkör 1,5 miljoner när man signerar en avsiktsförklaring, länk med kommunen. Sedan är tanken att Cirkus Cirkör ska få ett årligt arvode på cirka 7 miljoner kronor.

Många föräldrar är förskräckta över att kommunen gör denna prioritering. En miljoner kronor extra till att säkerställa läskunnighet för alla Värmdös elever hade varit ett mycket välkommet tillskott. Nu ska den spenderas i Gustavsbergs hamn i stället, säger en upprörd förälder.

Bloggen har tagit del av korrespondens som visar att överenskommelsen med Cirkus Cirkör har varit klar i över ett halvår. Den har bara legat i byrålådan. Initiativtagare till satsningen är Värmdös finansminister Anders ”Ankan” Bergman.

Ledande moderata medlemmar blåser nu till strid. Det gäller att stoppa satsningen innan den ens börjat menar an. Detta kommer att bli både dyrt och kanske helt i strid med kommunallagen, säger en moderatprofil. Ledningen har mörkat planerna menar en annan moderat, som bloggen talat med

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar