07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Reinfeldt kan inte göra det omöjliga samtidigt sitter han i ”pole position”

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa det självklara på moderaternas framtidsdagar, länk.
Att vinna ett val tre gånger i rad är en enorm prestation. Som statsminister är Fredrik Reinfeldt den mest framgångsrike borgerlige politikern i modern tid. Detta faktum är lätt att glömma bort. Det innebär inte att Fredrik Reinfeldt kan göra det omöjliga. Kraven på honom är närmast osannolikt höga.

Samtidigt finns det ett antal faktorer som faktiskt talar för Reinfeldt som vinnare i det tredje valet i rad.
P J Anders Linder pekar i en ledare på att Stefan Löfven tvingas in åsikter som han egentligen inte företräder, länk.

Här är några av skälen till att Reinfeldt sitter kvar som statsminister:

1. Socialdemokraterna har hittills inte konkretiserat sin politik. Det skapar utrymme for besvikelser hos väljarna när man väl talar klartext. Ju längre man väntar, desto närmare valet kommet besvikelserna.
2. Kriser gynnar alltid den sittande regeringen. Väljarna premierar kontinuitet framfor experiment. 2014 blir sannolikt ett år som präglas av krisåret 2013.
3. Ett oönskat vågmästarparti ökar sannolikheten för att den sittande regeringen sitter Även om sverigedemokraterna är i blåsväder just nu talar mycket för att de får närmast osannolika 12-18% i valet 2014. Regeringsformen gynnar alltid sittande statsminister. Detta lär Reinfeldt kunna nyttja till sin fördel.
4. Borg och Reinfeldt är svensk politiks mest förtroendefulla varumärke.
Löfven och Andersson är ett oprövat kort
5. De ”rödgröna” måste ha stöd av vänstern för att överhuvudtaget reflektera över att bilda regering. Det kommer att kräva så stora uppoffringar av Löfven att han kan tvingas avstå från att bilda regering. Politiken måste vara möjlig att genomföra utan att begå politiskt självmord. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar