05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Lokal politisk årskrönika 2012

Hänt i Värmdö
Året 2012 var rockadernas och skandalernas år i Värmdöpolitiken.Kommunstyrelseordföranden Lars-Erik ”Nallen” Alversjö kändes trött. Bloggen menade redan första kvartalet att han funderade på att lämna sin roll. Skandalen kring Värmdövalllen AB fick honom att fatta beslutet att lämna. Vilken roll han haft för skandalens uppkomst kommer vi sannolikt inte att få klarhet i.

Efterträdare blev den i vart fall erfarenhetsmässigt betydligt mera kompetenta Monica Pettersson. Tyvärr har hon fått en dålig start genom att inte se till att hon städat omkring sig. Hon är kvar som bolagsman i ett handelsbolag som bland annat bygger. Den andra bolagsmannen är maken Erik Pettersson. Honom och handelsbolaget ska hon öva tillsyn över. Det är klart att det inte fungerar. Om Pettersson ska bli långlivad med sitt uppdrag får maken avgå från sina tunga politiska uppdrag och fru Pettersson själv lämna handelsbolaget.

Marie Bladholm blev ny borgmästare. Bloggen vill påstå att det inte var tack vare sin far den erfarne och stridbare gamle borgmästaren i Stockholms stad. I stället var det nog mera trotts honom.

En ny tung viceordförandepost fick moderaten Elisabeth Dingertz. En det frågar sig om hon kommer att orka detta uppdraget. Allt klarare rykten talar om hälsoproblem.

Oppositionens starke man Lars Bryntesson insåg att det var svårt att bestämma i Värmdö. Demografin talar mot socialdemokratiskt styre på Värmdö. En hel det lättade majoritetsföreträdare hördes. Frågan är om man inte sätter kaffet i vrångstrupen här. Fru Annika Andersson-Ribbing kan nog bli en svår nöt att knäcka.

Majoriteten i Värmdö gjorde säkert många goda saker. Problemet är att man helt saknar förmågan att berätta om dem. Man klagar över att tidningarna inte vill lyssna eller ta in vad som skrivs. Om man ska kunna överleva krävs att någon kan berätta historien.

Några skandaler hanns med under året. De två stora var skolorganisationen och borgensskandalen kring företaget Värmdövallen AB. En annan var myglet kring Cirkus Cirkör.

Skolorganisationen kunde blivit en succéhistoria och politikerna hade fortsatt driva en bra process. Nu slutade man med det på halva vägen. Inte undra på att medborgarna blev både besvikna och ilskna.
Att ledande politiker på lösa grunder anmälde medborgare till polisen får sägas vara ett av de absoluta bottennappen under 2012.

I stället fick politikerna ett folkinitiativ att ta hänsyn till. Nu jobbar medborgare för att man ska folkomrösta om saken.

Skandalföretaget Värmdövallen AB fick inte någon utökad borgen. Skälet var att man inte lämnat sanningsenliga uppgifter till kommunen. Den som inte gjorde sitt jobb var finanskommunalrådet Anders ”Ankan” Bergman. Om han hade agerat lika försiktigt med kommunens egna pengar som med sina egna miljoninkomster skulle det aldrig blivit någon skandal.

Precis före jul skulle kommunen rycka ut och rädda skandalföretaget Värmdövallen AB genom att köpa dess byggnader. Dåliga underlag och dåligt förarbete gjorde att så inte blev fallet. Den ansvarige politikern Anders ”Ankan” Bergman kvalitetssäkrade inte. Om nu barnen drabbas är det han som bör ställas till ansvar. Det bästa är om bolaget Värmdövallen AB äntligen går i konkurs.

Något besked om Villeroy & Boch kommer att finnas kvar i Värmdö fick man inte. Det är helt beroende av om man får loss pengar genom en försäljning av den gamla fabrikstomten. Förmodligen blir det inget säkert besked i frågan före år 2014.

Kommunen var på köphumör och köpte vindkraft och Gustavsbergs hamn bland annat. Skattebetalarna skuldsatte sig med cirka 300 miljoner kronor ytterligare.

2013 kan bli ett riktigt bra år lokalpolitiskt. Då krävs det att de styrande börjar hantera förändringsprocesserna och börjar hushålla med medborgarnas pengar.

 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar