04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Reinfeldt: Should I stay or should I go?

Sveriges mest framgångsrika borgerliga politiker i modern tid är självklart Fredrik Reinfeldt. Nu basuneras krisprofetiorna ut i framförallt oppositionspressen. På många sätt onyanserat och allt för tidigt. Det kan hända mycket ännu.

Orsaken till de svarta rubrikerna är att moderaterna ligger  på en treårslägstanivå, länk. En av faktorerna bakom detta är självklart att väljarna vill ha något nytt. Det är ett problem för Reinfeldt. Samtidigt söker media syndabockar till missarna i Telia och Vattenfall.

Om Alliansen ska fortsätta regera krävs att man rycker åt sig problemformuleringsinitiativet. Det har varit en framgångsmodell tidigare. Om man återigen gör det kan scenen snabbt skifta. Att man blir majoritetsregering efter valet 2014 ter sid däremot föga sannolikt.

Det är 17 månader till nästa riksdagsval. Den 5 juni 2014 hålls det val till EU parlamentet. Det kan gynna den sittande regeringen. Ett EU parlamentsval som osar av missnöje kan snabbt vändas till ett vi har det bra som det är i riksdagsvalet i september samman år. Två val med någon månads mellanrum skapar en ny politisk dynamik som Sverige inte tidigare har upplevt.

Oppositionen skördar egentligen inga lagrar på egna meriter. Man är tyst och genom det får man ingen emot sig. Å andra sidan får man ingen som är för en heller. Uppgången beror på regeringens missgrepp.

Det enda politiska framgångståget just nu är Sverigedemokraterna. En röst på dem är en röst mot de andra politikerna. Det fungerar opinionsmässigt just nu. Det mesta talar för att de kommer att bli 2014 års vals vågmästare. Om de blir det med 10, 12 eller 15% av väljarna bakom sig återstår att se.

Fredrik Reinfeldt funderar säkert.

-Är det rätt tidpunkt att lämna just nu och på toppen? Kanske har han energin att ladda om. Å andra sidan skulle det inte förvåna om Sveriges mest framgångsrika borgerliga politiker lämnar scenen inom någon månad. Det kan vara så att ett toppjobb i EU hägrar.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar