04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

DN, Ipsos opinionsundersökning för april: Inga vinnare

DN/Ipsos, länk publicerar en ny opinionsundersökning i dag. Som vanligt söker meningarna kommentera, länk.

Som vi tidigare konstaterat har Sverige två 30% partier, moderaterna och socialdemokraterna. Idén som socialdemokraterna har om att vara ett 40% parti är bara en dröm. För att kunna bilda regering måste Stefan Löfven få två förutsättningar uppfyllda. 1) Sverigedemokraterna måste inkluderas i hans parlamentariska underlag eller inte ha vågmästarposition. 2) Både miljöpartiet och vänstern måste aktivt stödja en sådan regering.

Sannolikheten för en regering ledd av Stefan Löfven är mindre än vad media förmedlar. Om det parlamentariska läget blir så att det skulle vara möjligt kommer det att kräva långa och hårda förhandlingar. Om dessa spricker kan enda lösningen bli ett extraval. Vid samma period inför valförlusten 2010 låg socialdemokraterna på i princip samma siffra. Detta borde oroa socialdemokraternas valstrateger.

Fredrik Reinfeldts och hans lag har ingen lätt uppgift. Dessutom ger regeringen ett lite trött och oinspirerat intryck, just nu. Kristdemokraterna ligger stabilt under 4% spärren. Ju längre detta pågår dess mindre chans för att partiet kommer in i riksdagen. Centerpartiet får i vart fall en sorts lugn och ro. Nu är man enligt mätningen över strecket. En ganska trött regering måste utstråla energi för att vinna valet. Det finns förutsättningar för detta. Fredrik Reinfeldt kan eliminera Sverigedemokraterna som vågmästare i riksdagen genom att få med miljöpartiet i sitt lag. Något som sannolikt skulle attrahera både miljöpartister och moderater. Enligt månadens mätning förutsätter det i och förs sig att kristdemokraterna finns kvar i riksdagen.

Sverigedemokraterna, länk, länk har hamnat i en sorts medieskugga under april. Det har missgynnat partiet. Stödet hos väljarna får följas närmare. Sannolikt visar också siffrorna en negativ bias, vilket gör att partiet kan skrälla rejält vid valet, när det verkligen gäller.

I dag vet vi inte det verkliga temat för 2014 års valkampanj. Om det blir ett missnöjesval kommer det sannolikt att gynna både vänsterpartiet och sverigedemokraterna.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar