04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SIFO, Löfven och Omar Mustafa

Så har SIFO publicerat april månads opinionsundersökning, länk. Vänstern ökar och har 7%. Socialdemokraterna backar något och har 34,4%. Två småpartier i Alliansen utanför riksdagen. 3,5% för centern och 3,6% för kristdemokraterna. Sverigedemokraterna backar och får 8%. 10% skiljer blocken. Det kan synas som en ointaglig ledning. Det är som SvD gör värt att notera hur det såg ut inför valet 2010. En ointaglig ledning för de rödgröna resulterade i en ny Alliansregering i minoritet.

Inför förra valet var det vinglandet kring om det skulle vara ett rödgrönt alternativ med vänstern eller utan som fällde avgörandet. Stefan Löfven som på många sätt är en klassisk socialdemokrat, egentligen ingen förnyare vad gäller arbetsformer och metoder kommer säkert att vilja regera i minoritet och med två stödpartier. Med 34,4% av opinionen i ryggen verkar han inte vilja släppa in någon annan till taburetterna.

De två partier som har regeringsbildandet i sin hand kommer med all sannolikhet att vara miljöpartiet och sverigedemokraterna.

För miljöpartiet är frågan enkel. Vem betalar bäst. Det behöver inte vara socialdemokraterna.

När det gäller Sverigedemokraterna är det svårt att vet om opinionsundersökningarna verkligen speglar partiets valresultat. De frågor som man driver har en stor dynamik, vilket vi kommenterat tidigare,  länk. Det skulle kunna vara så att valresultatet blir en överraskning. Fortfarande är det förenat med ett stigma i många kretsar att sympatisera med detta parti.

De stora marginalerna i dag kommer att krympa. Alliansen kommer att framstå som mera sugen att regera ju närmare valet vi kommer.

Stefan Löfven har kunnat segla i lugna vatten hittills. Krisen med muslimen Omar Mustafa förändrade bilden en smula. Mustafas avgång har skapat debatt, länk. Samtidigt pågår en liknande diskussion inom moderaterna, länk. Debatten kring honom visar på socialdemokratins balansgång mellan Israel och arabvärlden. Det är svårt att som utomstående avgöra vilken hållning som Mustafa i verkligheten har i många centrala frågor. Klart är att väljargruppen muslimer lär tänka sig för en extra gång innan man väljer socialdemokratiskt. Mustafa väljer att tolka partiledningen budskap som om att man inte kan förena engagemang i det muslimska civilsamhället med att vara ledande socialdemokrat, länk.

Vi har sagt det tidigare. Ett parti utan tydliga åsikter är en vinnare, i vart fall mellan valen. Ju närmare valdagen man kommer krävs det klargöranden. Det skapar alltid missnöje, potentiella väljare som inte längre kommer att rösta på det tidigare otydliga partiet.

Valet 2014 är inte avgjort. Det kommer att bli en rysare, kanske ännu mer än 2010 års val.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar