04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

De rödgröna ska bilda regering med idén två slår den tredje

Nu verkar miljöpartiet bestämt sig. I vart fall för stunden. Man ska bilda regering med socialdemokraterna efter valet. Vänstern lämnas utanför. Detta om man får tro Aftonbladet, länk, länk länk.

Miljöpartiets idé om en rödgrön regering bygger på konceptet två slår det tredje. Det finns bara ett problem. I politikens värld slår en de två. Det krävs nämligen majoritet för att få igenom besluten. Vänsterledaren kan utöva utpressning på de två samarbetspartierna på ett sätt som kan bli mycket kännbart.

Idén med att locka över en ny folkpartiledare till vänsterlägret förefaller djärv. Sannolikt är detta bara ett hjärnspöke. Man har rätt i analysen att Maria Arnholm ligger till vänster om Jan Björklund, men att hoppa över till vänsterlägret förefaller inte realistiskt. Tidigare är det just folkpartiet som flörtat med miljöpartiet för att få dem att gå in i Alliansregeringen.

Ett upplägg som detta gör att de rödgröna får det svårt att visa på att man representerar ett regeringsdugligt alternativ. Väljarna kommer nog inte att bli imponerade över detta.

Den mest intressanta frågan är vad som är viktigast för miljöpartiet, makten eller politiken. Allt fler tecken tyder på makten. Det kan innebära att det är miljöpartiet, länk och inte folkpartiet som bli jokern i spelet om regeringsmakten efter valet 2014.

Å andra sidan lyser vänstern klarare än miljöpartiet för väljarna. Lyskraften hos miljöpartiet har falnat betänkligt. Den nya språkrörsduon presterar mycket sämre än förväntat. För Sjöstedt finns en klart definierad spelplan. Allt till vänster om socialdemokratin är hans. Det blir en utmaning för Stefan Löfven. Sannolikt en för stor sådan.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar