04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Northland ger gruvnäringen fart i norr

Northland resources räddas, länk, länk. Mårtenssons meningar har tidigare kommenterat projektet, länk. Gruvprojektet i Pajala kommer att överleva med sin nuvarande ägare. Genom information på onsdagskvällen står det klart att en av de stora, nya infrastrukturprojekten och gruvorna i Sverige överlever. Bolaget tillförs de erforderliga 335 miljonerna US dollar.

Bakom framgången för räddningen står Svenskt/Finskt kapital. Det är Peab, Folksam, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet. Denna grupp står för en tredjedel av emissionen.

Bakgrunden till den Svensk/Finska aktionen är  ett intresse av att säkerställa trovärdigheten för gruvnäringen kring och ovanför polcirkeln. För ett antal år sedan funderade Sverige på att lägga ned den så kallade bergsstaten som står för statens tillståndsgivning. I dag är situationen en helt annan. Råvaror av hög kvalitet är en Svensk paradgren på återtåg. Bergstaten kommer därför att utvecklas.

Det som marknaden lärt sig av detta är att nya gruvor är mycket komplexa projekt. Det innebär risk. Den risken kommer marknaden sannolikt att ta bättre betalt för i framtiden.

I fallet Northland har kopplingen mellan den tidigare styrelseordföranden Anders Hvide och rådgivaren Pareto ställt till bekymmer. Det har skapat frågor kring varför bolaget inte sökt bästa möjliga rådgivare i stället för att ha en rådgivare, Pareto som exklusiv rådgivare. Nu har marknaden givit sin dom över Hvide. Han har nu fått sparken. Hvides roll bör granskas närmare. Däremot har resten av styrelsen och ledningen uppträtt konsekvent och självuppoffrande som borde värderas av marknaden. Nu verkar ansträngningarna rönts med framgång.

Bolaget Northland har en sund affär. Man har det man säger sig ha, dvs en högvärdig malm med hög koncentration. Det är ovanligt. Bolagets gruva har förutsättning att under lång tid producera malm och generera bra överskott.

Nu är det upp till bolaget att leverera och öka produktionen . Det sker genom att producera, styra och leda, dagligen. Bolaget Northland kommer att generera fler gruvor i Sverige. Råvaror och mineraler kommer att bli än viktigare för Sverige.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar