06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nya krafter för Northland

Under lång tid var Anders Hvide arbetande styrelseordförande i Northland Resources. Som sådan har han kommit att bli ganska omstridd. Många investorer och framförallt obligationsägare förlorade förtroendet. Med bara 14 dagar av mandattiden kvar fick han sparken.

Sedan följde den mest turbulenta och kritiska tiden för bolaget. Då leddes bolaget av styrelseordföranden,  superförhandlaren och strategen Matti Kinnunen, men bakgrund i investmentbanken Carnegie. Kinnunen jobbade närmast dag och natt tillsammans med stora delar av styrelsen. De som gjorde grovjobbet är duon Kinnunen och  advokaten Lars Söderqvist, som är Northlands, länk rekonstruktör.

Den i många avseende oförtjänt hårt kritiserade Karl Axel Waplan fungerade också mycket väl under den akuta krisen. Det var förresten hans kontakt sedan åtskilliga är med Folksams VD Anders Sundström som var start bidragande till att konsortiet kom till stånd. LKAB lär i det längsta hållit emot investeringen men lät sig till sist övertalas.

I processen lär den norska investmentbanken Frist som för övrigt ägs av Swedbank aktivt ha bidragit.

Nu plockar just Swedbank in en av  spelarna i sitt nätverk i bolaget, Olav Fjell. Det är mannen som under lång tid var koncernchef för Statoil men som den 23 september 2003 fick gå efter en stor mutaffär i Iran, länk. Statoil dömdes för korruption både i Norge och USA och fick böter i mångmiljonklassen. Kritiken den gången mot Fjell var hård. Framförallt hans omdöme kritiserades hårt.  Han var sedan en av de ledande rådgivarna åt First Securities och den vägen blev han styrelseledamot och ordförande i en rad styrelser. Fortfarande betraktades han inte som helt rumsren.

Den norske tidningslorden och investorn Tryggve Hegnar plockade in Olav Fjell som VD för Hurtigruten, vilket han var fram till 2012, länk. Ett norskt prestigeföretag med på den tiden mycket stora problem. Något lönsamhetslyft under Fjell blev det inte utan betydande underskott och en del frågetecken.

2012 blev Olav Fjell styrelseordföranden i Statkraft, länk. Goda politiska kontakter gjorde detta möjligt.

Olav Fjell känner Anders Sundström från styrelsen i Swedbank, länk där de båda rsitter. Nu föreslås Fjell som ordförande i Northland Resources, länk, länk,  Det blir hans åttonde styrelseuppdrag. Trots förtroendena finns frågetecknen kring Olav Fjells omdöme. Han är både duktig och med ibland rejält sviktande omdöme säger en person med lång erfarenhet av honom till Mårtenssons meningar.

Den som genom räddningen stärker sina aktier i flera betydelser är tidigare näringminstern Anders Sundström. Den lyckade raiden av Swedbank har givit honom närmast kultstatus bland finansmän. Han är sannolikt en av dem som gjort de mest framgångrika karriärerna i Sverige som ex-politiker. Här ligger Nuder och Persson i lä.  Sundström har en bred maktbas genom Folksam och Swedbank. Den nya ordförandeskapet i KF lär bli en utmaning, men en hel del tror att han verkligen är mannen som vänder KF.

I Northland ser Sundström en bra affär. När han gör det ser fler att man inte bör missa tåget. Så enkelt fungerar finansmarknadens psykologi.

Ännu är inte allt riktigt klart för Northland. På tisdag måste obligationsägarna formellt godkänna räddningspaketet.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar