04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Opinionsundersökning: 3:e största partiet ökar

Sveriges tredje största parti rycker fram med 3,2%, länk. Man har nu hela 17,8% av väljarkåren på sin sida. Partiet kommer att avgöra valet. Vi kan vara säkra på att genom att studera detta parti får vi den väsentliga informationen för att avgöra valresultatet. Detta är partiet som är lika illa omtyckt av höger som vänster. Ett sant obundet parti. Det är pariet som inte utövar blockpolitik. Självklart är de de osäkra väljarna vi talar om.

Det är en tydlig signal till partierna om att man inte attraherar. Nästan var femte väljare vet inte vad man vill rösta på. Man är osäkra. Här får vi en tydlig fingervisning om att mobiliseringen vid 2014 års val kommer att vara en av framgångsfaktorerna. Den som mobiliserar bäst kommer att vinna valet.

Demoskops väljarundersökning för  slutet av april och början av maj 2013 är nu publicerad, länk. Samtliga småpartier minskar. Kristdemokraterna klarar inte ens 3%. Socialdemokrater, länk, moderater, länk, länk, sverigedemokrater och osäkra väljare ökar. Samtidigt slås man av att det inte finns några riktiga vinnare, länk.

Om 13 månader är det dags för EU-parlamentsval. I september 2014 är det dags för riksdagsval.Sällan har utgången av ett val varit så osäker.

EU parlamentsvalet har traditionellt varit ett starkt missnöjesval. Nya partier har valts in. Junilistan och piratpartiet är exempel på detta. Nu blir frågan vad som händer när det är så nära mellan valen?

Kristdemokraterna tänker sig skicka nya stjärnskottet Lars Adaktusson till Bryssel. I stället borde man skicka Göran Hägglund dit. Man borde göra Alf Svensson till vice partiledare och låta Adaktusson blir partiets ledare. Med Svensson på hemmaplan lyfter partiet sannolikt till mellan 7-10%. Problemet med kristdemokraterna är att de tror på under och vägrar se realiteter.

Jan Björklund börjar få det svårare. Alternativet finns i regeringen. Maria Arnholm är beredd. Frågan är bara om hon får rycka in före eller efter valet? Med minus 1,5% i opinionen talar en del för att det blir före valet.

Annie Lööf har fått respit. En lyckad partiledaredebatt har i vart fall tillfälligt tystat kritikerna. Stämman i höst avgör hennes öde. Det kan bli Lena Eks stora revansch.

De viktigaste partiet av alla, de osäkras parti talas det inte mycket om. Valets viktigaste parti tigs ihjäl.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar