12042022Huvudnyheter:

Stäng det kontorsöppna försvaret och håll öppet seven eleven

Svenska Dagbladet avslöjade härförleden att Sverige inte har ett dygnet runt försvar, länk. Inget jaktplan var i beredskap när fienden övade anfall på vårt land, länk. Skälet var enkelt. Det var helg, närmare bestämt påskhelg och det skulle vara för dyrt eller också var det ingen flygare som ville avvara påskäggen och påsksnapsen.

Tyvärr har vi  en tradition i Sverige av att politikerna mot bättre vetande försöker berätta om ett försvar, vars kapacitet inte finns på det sätt man berättar om. Per Albin Hanssons tal till Svenska folket om att ”vår beredskap är god” är ett sådant exempel.

Vårt försvar måste upplevas som trovärdigt av både medborgarna och omgivningen. Det får inte bli ett skämt, som Tage Danielsson talar om

Försvaret har använts på många sätt av politiken. Under långa perioder har materialleveranser skapat sysselsättning i samhället. Senare försköts fokus till att bli fredsbevarare i hela världen. Inget av detta är fel.

Huvuduppgiften för försvaret är dock en annan. Den är enkel. Svenska folket vill att försvaret oavsett tidpunkt, veckodag, helg eller vardag övervakar och gör Sverige säkert. I värsta fall ska försvaret vid varje tidpunkt och veckodag kunna bemöta en kränkning. Detta måste gälla till lands till luften och till sjöss. Självklart måste försvaret ha personal, materiel och ekonomiska resurser för att kunna göra detta. Försvaret måste också arbeta på ett mera effektivt sätt för att hindra terrorism, länk. Här gäller det att bygga på evidens och inte fördomar.

Mårtenssons meningar tror att Svenska folket förväntar sig detta. Inte nog med det kräver detta.

Om du också tycker så, gilla den nyupplagda sidan på internet, länk.

Om du inte tycker så debattera och förklara varför.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar