04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Sveriges mest kände politiker fyller 50 år

Sverige är fyllt av politiker som nått kändisstatus. Självklart har vi statsministrarna, finansministrarna och ett antal andra ministrar. Vi har de kända kommunalråden. Några av dem lever kvar, andra finns kvar och är aktiva. Namnen finns i några få fall kvar i våra medvetanden som när det till exempel gäller:  John Olle Persson, Joakim Ollén, Göran Johansson, Helene Odenljung, Annika Billström och några till.

Få hamnar bland politikens superstjärnor. ”Hall of fame” verkar inte finnas för denna kategori. Några få blir kända borgmästare eller som de formellt heter: kommunfullmäktigeordföranden. Där är det inte så många som nått kändisstatus. Ordföranden i kommunfullmäktige i Stockholms stad minns vi under tiden vederbörande har uppdraget.

Det finns faktiskt politiker som är kända redan som kandidater och som har kultstatus även när det är oklart om de fortfarande har kvar sitt uppdrag, precis som för vår 50-åring. Att kommunen är liten verkar inte spela någon roll. Hans föräldrar och syster är mer välkända än de flesta av Sveriges politiker också det är helt speciellt.

Som politiker är hans åsikter ganska okända. Där finns det ju jämförelser i Svensk rikspolitik. Däremot har han lyckats med något som de flesta Svenska politiker har misslyckats med. Han framstår som ständigt god. När han får löpa gatlopp väcks bara sympatier. Bara detta får det flesta PR byråer att vilja anställa honom. Vad vi vet har ingen lyckats med denna superrekrytering. JKL, Prime, Springtime, Kreab eller vad de nu heter skulle vara villiga att spendera miljoner på denna topprekrytering.

För att inte tala om alla intresseorganisationer som skulle vilja ha honom som främste företrädare eller åtminstone i styrelsen. I näringslivet är det företag inom vissa branscher som skulle se honom som rekryteringen med stort R. Inom andra sektorer skulle han inte stärka profilen på något sätt.

Apple skulle rekrytera honom till styrelsen bara för att kunna visa att man tänker ”out of the box”. Han ”är” inte microsoft, kanske google.

Livsmedelsindustrin skulle kunna tänka sig honom på ledande befattningar. Han har gjort sin värnplikt och ser värdet av den. Affischnamn för försvaret skulle fungera strålande. De privata hälso- och sjukvårdsföretagen ser honom som en tillgång. Alkoholvarumärket Absolut skulle blir starkare med honom.

Sannolikt har denne politiker gjort den resa som många andra gjort i Sverige. Han har varit socialdemokrat och blivit en av de nya moderaterna. Samtidigt kan vi inte vara helt säkra. Denne lokalpolitiker med inflytande i Sverige och långt utanför vårt lands gränser fångas inte genom höger- vänsterskalan.

Ett vet vi om honom, han har aktivt arbetat mot barnaga. Periodvis valde han under sin ungdom ensamheten. En sorts frivillig exil. Under denna utvecklade han konstnärliga talanger.

Mårtenssons meningar vill gratulera kommunfullmäktiges ordförande någonstans i Småland,        Emil i Lönneberga på 50 års dagen. Du är  Sveriges överlägset mest kända politiker, trots att du bara är virtuell är Du inspiratör till många, både gamla som unga, inte bara politiker

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar