04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdös politiker säger mindre och skapar mer skulder

Hänt i Värmdö

Att Värmdö kommun har för mycket skulder vet de flesta, länk. Vi har skrivit om detta i många inlägg. Vad man ska göra åt detta verkar vara svårt att veta, åtminstone om man är politiker. För andra är det lättare att veta, man måste sälja något. Med de pengar man får in från försäljningarna amorterar man skulderna. För att bli fri från räntebärande skulder krävs cirka 1,5 miljarder kronor. Ett stort belopp kan man tycka. Politikerna däremot verkar inte tycka att det är tillräckligt stort för att dra i nödbromsen. Man har år efter år sagt att skuldsättningen ska minska. I stället har lånen till kreditinstituten ökat.

När det kommit förslag om hur man ska lösa situationen har det inte gått. -Ja, något parti har sagt sig vara emot förslaget. I stället har förslagen hamnat i byrålådan eller i papperskorgen. Alla vet att Värmdö kommun kan bli skuldfritt i ett penndrag. Man säljer Värmdö Bostäder AB. Det är värt mellan 2,3-3 miljarder kronor. Om man har något som är så mycket värt borde man ju minst ha intäkter på 100-250 miljoner per år. Inte i Värmdö, där får kommunen blygsamma 100.000 kronor i avkastning per år.

Då säger någon att det vore väl klokare att sälja Värmdö Bostäder och sätta in pengarna på banken. Inte politikerna. Några säger, gärna sälja, men inte nu. Andra säger, inte sälja. Bara några få säger, sälj.

Nu verkar kommunens chefstjänstemän vilja sälja andra fastigheter som kommunen äger. Ett förslag har utarbetats av kommunens chefstjänstemän och väntar på att behandlas av politikerna.

I vart fall kommunens tjänstemän inser att det håller på att gå åt skogen. Idén är nu att sälja fastigheter som kommunen driver verksamhet i. Man hopas få 400-600 miljoner. Någon bra affär lär det knappast bli.

Kommunens politiker borde sätta sig ned och fundera. Kan man inte enas om att sälja hela Värmdö Bostäder AB kan man dela bolaget. Med ett fint ord kallas det för fission. Samma kraft som driver ett kärnkraftverk. En del behåller man och andra delar säljer man. Då skulle medborgarna få bra betalt. De som vill att kommunen bygger bostäder skulle kunna se till så att en del av köpeskillingen öronmärket för att bygga nya bostäder.

Man undrar om politikerna i Värmdö kommun vågar vara så kloka?

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar