04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vattenfall: staten i staten

Det finns många paradoxer i det Svenska samhället. En av dem är att den som uppför sig mest kungligt i hela Sverige är tidigare statsministern Göran Persson. En annan är den starkaste politikern i Sverige var Vattenfalls tidigare VD Lars G. Josefsson. Under tio år styrde han inte bara Vattenfall som organisation. Han styrde regeringen när det gällde Vattenfall. Den nye VD:n är en  politiker av rang han också. Om vederbörande är lämplig som VD för Vattenfall är dock mera oklart.

Bolaget Vattenfall som till 100% ägs av staten hette från 1909 Kungliga Vattenfallstyrelsen. Först 1992 blev man ett aktiebolag. Bolaget är juvelen i den svenska statens samling av bolag. Värdet var som högst strax före Nuon förvärvet 2009. Bedömare menar att marknadsvärdet var närmare hisnande 500 miljarder kronor. I dag är samma bolag kanske värt 350 miljarder kronor. Fortfarande ofantligt mycket pengar.

Det var inte bara ett hypotetiskt värde Norska staten har haft intresse att förvärva bolaget och gjorde framstötar om att få köpa delar eller hela Vattenfall. Det stötte på patrull och någon affär blev det inte.

Bolaget Vattenfall har varit och är en stat i staten. Under några år placerade man sig ogenerat med ett av de dyraste kontorslägena i Stockholm. Huvudkontoret hade adress Sturegatan och man låg så nära Stureplan som det är möjligt att komma. Hur man hamnade där undrar ganska många. Några affärsmässigt motiverade skäl fanns i vart fall inte.

Att leda Vattenfall är bland annat att tjäna mer än statsministern, cirka 10 gånger mer. 2011 innebar det 12,7 miljoner kronor. Som politiker är det lättare att driva sin politik som VD för Vattenfall än att vara statsminister. Möjligen att statsministern styr över hela Sverige och VDn för Vattenfall bara över just Vattenfall.

Ett bolag som sitter på naturresurser och stora delar av den svenska kärnkraften har makt, Forsmark och Ringhals ägs av Vattenfall.

Att omsätta 49,6 miljarder första kvartalet 2013, länk och ha ett rörelseresultat på 11,62 miljarder svenska kronor inger respekt. Man kan få det man vill.

I ett sådant rike uppstår det inte sällan maktstrukturer som har svårare att existera i privata bolag. Det är så man ska förstå ersättningarna i den enhet som handlar med el, länk. Svenska Dagbladet gör en stor insats som granskar detta kungarike i kungariket Sverige.

Styrelsen i Vattenfall bör bestå av människor som har en osedvanligt hög integritet, I dag förstår vi att en av dess ledamöter har sluppit ur häktet. Oskyldig eller ej, Jan Åke Jonsson, länk, länk, länk, länk, länk borde inse att han inte har kvalifikationerna att tämja denna drake, Den är starkare än det mesta i Sverige.

En styrelsen bestående av Percy Barnevik som industrialist och etisk kapitalist, Victor Muller som visionär, Göran Johansson som representant för Svenskt förnuft, Göran Greider som representant för var gränserna går och Ingvar Kamprad skulle med tydliga ägardirektiv göra underverk. Krydda gärna med Olof Stenhammar som förstår finans bättre än de flesta.

Det är annat än den nuvarande styrelsen.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar