04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vem ska ut och vem ska in i Värmdöpolitiken?

Om ett år, vid den här tidpunkten är det klart vilka politiker som står på de olika partiernas listor.

Den första och mest spännande frågan är om det kommit ett lokalt parti till Värmdö. Det talas om det till och från. Just nu verkar det vara ganska tyst i  den frågan. Å andra sidan är missnöjesyttringarna allt mera frekventa, så det kan gå fort om det skulle ske.

I de två stora partierna är det många som ska vara med. Socialdemokraterna. Socialdemokraterna hade två listor. En med 67 namn och en ungdomslista med 17 namn. Moderaterna hade 39 namn på sin lista.

Från moderaternas lista faller sannolikt stjärnskottet som aldrig vill skjutas upp Göran Jansson bort. Närmast kronisk frånvaro gör honom närmast omöjlig på listan. Den tidigare partisekreteraren Johan Hedberg vill säkert och söker mobilisera stöd genom idrottsrörelsen. Hans agerande i samband med petningen som sekreterare och att han inte dykt upp på ett möte efter den ger en signal om att han sannolikt försvinner.

En som lär rycka upp på listan är nygamlingen Jonas Nilsson. Det lär inte bli konfliktfritt vare sig i moderaterna eller i andra samarbetspartier. Erfarenheterna av hans ledarstil förskräcker. Nu monterar han ned det interna partiarbetet under förevändning av att man måste ha konsensus för det man gör. Inte heller är han med på de öppna mötena. Däremot lär han hålla nära dialog med kommunstyrelsen ordförande Monica Pettersson. Influerad av hans ledarskapsprinciper har det blivit fler hårda ord och flera möten mellan fyra ögon där rubriken utskällning passar bra. Fru Pettersson gör klokt i att ha en egen kompass med på resan.

En annan som lär komma in på listan är Kent Eriksson. Han lär ha stöd och kan nog klättra upp på valbar plats. Vad som händer med Bo Bladholm. Stefan Mårtensson och Hans Jangeby står skrivet i stjärnorna. Provvalet lär avgöra.

Socialdemokraternas lista kommer inte han Lars Bryntesson med överhuvudtaget. Så han ska bort. Annika Andersson lär bli nytt förstanamn i Värmdö. Sedan lär det bli många nya namn. Inte minst omgrupperingen i kring skolfrågor Karin Aaseby och i kommunstyrelsen indikerar detta.

Kristdemokraterna lär ha fullt slagsmål om de fem första platserna, som om valresultatet står sig ger en plats i fullmäktige, som ersättare eller ledamot. Ut åker Helene Reduthe, tidigare ordförande som lämnat en besk eftersmak. De heta kandidaterna är teflonmannen och mäklaren Clarence Örhammar. Han är så vänlig att ingen vågar ta på sig skulden att ha petat honom. Kommunalrådet och Pastorn Dozzi lär finnas kvar, ett ganska säkert förstanamn. Per Olof Fransson och Jan Dolk kan rycka upp i tätklungan. Det finns bara ett problem, jämställdhet. Det krävs minst två kvinnor bland de fem fösta. En som inte är kvinna, men som ändå lurar i vassen är Ulrik Lindgren, sannolikt arbetslös sakkunnig efter valet. Bara det en drivkraft. Frågan är bara för vad?

Folkpartiets ledare i Värmdö vill att Olle Markstedt ska ut. Om han själv vill det är mera oklart. Han verkar inte vilja kämpa för en plats. Vi säger ”game and over”. Anders ”Ankan” Bergman lär inte vilja så där försvann en till. Johan Edholm lär falla för åldersstrecket, men inte helt säkert. Amie Kronblad lär komma tillbaka till Sverige, men kommer hon tillbaka till folkpartiet och i så fall i Värmdö. Det är mycket oklart. Allan Sooman lär storma in på listan om det är på plats ett eller två är en mera akademisk fråga.

Centerpartiets lista för Värmdö anno 2010 går under rubriken: ”partiet som försvann”. Mindre än hälften av listans namn lär vara aktuella denna gång. En som måste flytta, trots försök till motsatsen är ordföranden Krister Malmqvist och då är det till kommunen. Ledamoten Ina Ununger bor inte i kommunen, men väntas flytta tillbaka. Att hon inte avgått trots att lagen föreskriver det är en intern Värmdöcenterhemlighet. Regler är till för att andra ska följa verkar partiet mena.

Toppnamnet Henrik Paulsen ska ut. Han är inte längre med i partiet. Var han dyker upp är en öppen fråga.

Sverigedemokraterna hade två namn på sin lista. Inget finns kvar att tillgå. Samtidigt bör partiet tänka på att en polis skapar ingen ordning. Det krävs fler för det. Polisen Per Wegelov behöver förstärkning, annars blir det platt fall.

De trogna vänsterpartisterna lär tänka marknadsinriktat: ”Business as ususal”. Vi ändrar så lite som möjligt.

Miljöpartiet får nytt förstanamn. Yvonne Blombäck har med en närmast drottninglik min lämnat sina undersåtar i Värmdö. Hon ska därför ut. En som det lär bli bråk omkring är Max Ljungberg. Flera medlemmar som vi pratat med är inte nöjda. För mycket maktmänniska och för kolerisk låter några kommentarer. Om Malin ”Måsen” Åberg Aas vill sitta kvar är osäkert. Vill hon så får hon säger, någon.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar