04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Klart för folkomröstning i Värmdö

Nu är det klart att det blir folkomröstning i Värmdö. Folkinitiativet har fått de nödvändiga underskrifterna. 10% av Värmdöborna vill folkomrösta om den nya skolorganisationen och om Kyrkskolan.

Från att ha varit långt från målet, så sent som för några veckor sedan är man nu väl över de 3.000 underskrifter som krävs. Egentligen är ett något mindre antal underskrifter som krävs, men för att underskrifterna ska godkännas krävs en granskning, vilket nu kommunen ska göra.

Frågan om folkomröstning ska formellt beslutas av kommunfullmäktige, kommunens riksdag. Om inte 2/3 av ledamöterna röstar mot blir det folkomröstning. Knäckfrågan blir sedan hur man formulerar frågan som det ska röstas om.

Kommunstyrelsens ordförande, Monica Pettersson säger i en kommentar: ”det är bra jobbat av folkinitiativet”. När omröstningen ska ske har dock ännu inte diskuterats i den styrande alliansen, säger en stressad Pettersson på telefon till Mårtenssons meningar.

Om den styrande koalitionen kommer att rösta för eller emot en folkomröstning har man enligt Pettersson inte tagit ställning till.

En ledande företrädare för koalitionen som vill vara anonym säger till Mårtenssons meningar  ”att detta självklart är ett misslyckande för de styrande. Tyvärr kan jag inte tolka detta på något annat sätt än som en misstroendeförklaring. Detta kommer att sätta ytterligare press på samarbetet.”

Om ett tillräckligt antal röster godkänns är det nu borgmästaren och ordföranden i kommunfullmäktige Marie Bladholm som avgör när frågan ska behandlas. Mycket talar för att folkomröstningen kommer att hållas i anslutning till något av de två valen 2014. Antingen blir det i samband med valet till Europaparlamentet eller också på den Svenska valdagen.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar