04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Opinionsundersökning: Juni SIFO här

SIFOs juniundersökning är nu publicerad, länk, länk, länk.

Undersökningen visar att socialdemokraternas smekmånad med opinionen är över, 31% av väljarna är 0,3% över 2010 års valresultat. Inget att jubla över med andra ord. Nu förlorar man manliga väljare. Vi ser ett socialdemokratiskt parti som gång på gång intalar sig att man är större än vad väljarna vill. 30%, ungefär är väljarstödet. Det svider säkert att veta. Att Göran Persson var den siste ledaren för ett stort socialdemokratiskt parti är också hårdsmält eller som  Persson själv förmodligen hade uttryckt det; han var siste store ledaren. Han kan betrakta sig som en vinnare även när partiet förlorade. Allt efter Persson är paradoxalt nog sämre opinionsmässigt, även om partiet försöker sälja ett annat budskap

Moderaterna på 28,3% är 1,8% lägre än 2010 års valresultat. Man verkar bottna på denna nivå. Inget jubelresultat, men fortfarande historiskt höga siffror. I Stockholms stad är det kris däremot. Även i Stockholms län förlorar partiet. Det krävs sannolikt en kombination av nytändning, ödmjukhet , mobilisering och en del nya namn för att helt försvara 2010 års valresultat. Reinfeldt måste också tända till. Mer av traditionell moderat politik lär krävas denna gång, annars kommer kärnväljarna att välja soffan

Sverigedemokraterna på 7,6%, 2 procentenheter högre än i riksdagsvalet 2010. Inget att jubla över för någon annan än just Sverigedemokraterna. Om det finns en negativ bias i siffrorna och partiet i själva verket ligger högre har vi diskuterat tidigare. Problemet sett ur sverigedeemokratisk synvinkel är nog att man inte är tillräckligt skickliga att presentera politiken. Sannolikt kommer man efter höstens val i Norge att få hjälp av Fremskridspartiet.

Miljöpartiet 11% eller 3,7% mer än i riksdagsvalet 2010. En rejäl framgång. Tydligen är detta numera kvinnornas parti. Var 5 kvinna sympatiserar nu med miljöpartiet. Partiet kan bli en valvinnare, men är kanske valets mest osäkra kort.

Vänstern, länk får 6,5%, en ökning från valets 5,6%, men samtidigt en liten nedgång från förra SIFO mätningen på minur 0,5%. Partiet stänger nu dörren till en gemensam röd-grön valplattform, länk, länk, länk, länk. Att man inte var välkommen in i samarbetet före valet med socialdemokraterna och miljöpartiet sägs det inget om. Profileringen av vänstern blir tydligare. Inga vinster i välfärden kommer att bli en av vänsterns huvudnummer. Genom att partiet går sin egen väg kommer situationen bli en annan än inför 2010 års val då de rödgröna hade gemensam valplattform. Den gemensamma valplattformen straffade väljarna. Frågan är vad som händer denna gång. Är lösningen ett lyckokast eller en flopp? För vänstern är det säkert bra, men upplägget kan resultera i ännu en Alliansregering.

De stora förlorarna är Alliansens små partier som samtliga har förlorat jämfört med valet 2012, -2,2% för c, -1,1% för fp och minus 1,5% för kd. I denna mätning är både centern och kristdemokraterna kvar i riksdagen, viss tröst säger någon.

13,6% vet inte vilket parti de ska rösta på.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar