09282022Huvudnyheter:

Almedalen och Visby någon vecka efter

Politikerna har åkt hem. Det har PR konsulter och mediamänniskorna också gjort. Gotland och Visby återgår till att bara vara ett semesterparadis. Nästan lika mycket folk är det på gatorna som under ”Politikerveckan”. I hamnen är det fullt. Ingen av dem som är här nu funderar över vad som skedde då. Många känner knappt till vad som utspelade sig här.

Närmast som om man hade haft Bert Karlsson som partistrateg la miljöpartiet ut kursen då. Strategin var att all publicitet är bra publicitet. Miljöpartiet fick mycket uppmärksamhet. Kanske var man veckans vinnare. Två frågor lär etsa sig fast. Resan vänster ut och att göra Sverigedemokraterna till huvudmotståndare är de två som stack ut mest. Partiet är tidigt ute och positionerar sig. Socialdemokraterna har inte ens meddelat om man vill ha med miljöpartiet i en eller ”sin” regering. Hög utdelnings på kort sikt kan bli förlust på lite längre sikt för miljöpartiet.

Sverigedemokraterna visade att man kan mer än vad många trodde.

Löfven och Reinfeldt satsade på sina roller. Båda klarade sig relativt väl. Tillsammans lär man få 60% av väljarkåren. Frågan är bara vem som får vad av detta.

Björklund och Hägglund gör sina sista valrörelser. Hägglund kan bli 2014 års vals överraskning. En mera markerad EU skepisism kan vara nyckeln. Här var talet i Almedalen en viktig markering.

Nykomlingarna Sjöstedt och Lööf presterar sämre än förväntat. Talen var 80% av kapaciteten hos båda. Det krävs 100% för att Annie Lööf ska leda ett riksdagsparti efter valet.

Miljöpartiet och flera andra partier satsar på att Sverigedemokraterna inte blir vågmästare i riksdagen efter valet 2014. Detta trots att det mest sannolika är att partiet blir det. Ett riskfyllt odds alltså

Några partier ville ge allt åt alla. Det kännetecknade framförallt socialdemokraterna, kristdemokraterna och just Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet, folkpartiet och centern var mera fokuserade.  Mest extrem var vänsterledaren som närmast drev partiet i en riktning mot ett ett frågeparti.

För centern väntar i höst stämma. Den kan kallas vinna eller försvinna, i vart fall för Annie Lööf.

Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt kan åka på semester och konstatera att han visat att det går tända till när det krävdes. Det lär han göra med början i mars 2014. Sedan lär det vara valkampanj fram till september.

En bister ekonomisk höst i Europa lär gynna duon Borg-Reinfeldt. Ganska mycket talar för att de kommer att bli bönhörda på denna punkt, länk. Nedgraderingen av Frankrike som låntagare, länk i veckan är ett sådant omen. Positiva utsikter för ekonomin lär däremot gynna utmanarna.

Det gäller att inte toppa för tidigt under 2014. Sanningen är att Europaparlamentsvalet är ett missnöjesval. Det är ingen katastrof att prestera dåligt i det. Valet spelar ingen roll för utgången av riksdagsvalet.

Nästa års Almedalsvecka inleds av Stefan Löfven. En drömlottning skulle man säga i sportsammanhang. För centern däremot blir det tungt att komma sist ut i startfältet.

Antalet seminarier i Almedalen 2014 kan passerad 3.000 stycken om tillväxten fortsätter. Almedalen 2014 bjöd inte på något planerat oväntat. 2014 lär vi få se det. Genomslaget kan bli riktigt stort.

Nu stänger vi Almedalen för 2013. När vi återvänder 2014 vet vi hur upphandlingen av Gotlandstrafiken gick. Måste staten satsa 3 miljarder på nya färjor? Kommer Gotlänningarna att acceptera 4 timmar båtresa för miljöns skull (mot dagens 3,5 timmar).

Missa inte nästa års upplaga av Almedalen.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar