04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fredrik Reinfeldts tal

Det var en  nederlagstippad statsminister som ändrade talarstolen i Almedalen. Den man som klev upp och talade skulle visa sig vara närmast en mirakelman. Det var samma man som vann valet 2006 och valdes åter 2010. Energin var tillbaka på ett sätt som många väntat på och får förväntat sig. Reinfeldt kombinerade statsmannaskapet med lekfullhet och stark förändrande energi.

Huvudmotståndaren var inte socialdemokraterna. Det var i stället det åttonde partiet, länk. Reinfeldt talade värderingar utan att behöva nämna ordet. Han talade om samhällets grundläggande värdering i samhället som solidaritet. Det ställde Reinfeldt mot hatet, länk, länk.

Jobben för de unga var talets stora budskap. Den svenska varianten av lärlingsutbildningar i företag var det Reinfeldt supportade. Arbetsmarknadens parter sätter ramarna och regeringen ger support för vad arbetsgivare och fack kommit överens om.

Reinfeldt var i sitt tal på många sätt pånyttfödd. Den trötte hade återigen blivit den energirike. Humorlösheten var borta och i stället var det den lekfulle Reinfeldt som var tillbaka.

Fredrik Reinfeldt var både ödmjuk och kaxig. Han insåg att 30% av rösterna gör ingen majoritet i riksdagen. Samtidigt måste man vara förberedd för att  regera. Här fanns skillnaden mellan honom och Löfven, menade han. Alliansen är förberedd och det är inte oppositionen. Han nämnde de olika oppositionspartierna och konstaterade att de skulle riva ned något som fungerar. Alliansen däremot bygger vidare på en framgångssaga. Smart upplagt och ett klargörande av skillnaderna i Svensk politik.

Talet var utan tvekan Almedalens bästa hittills för 2013. Energin och nerven var oväntad och stark. Någon undrade om det är en pånyttfödd Fredrik Reinfeldt vi ser.

Onsdagens tal var en oväntad överraskning.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar