04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

John Dalli i Almedalen

Ett parti som inte gör mycket väsen av sig i media är piratpartiet, under denna Almedalsvecka. Samtidigt är man här med ett helt team från sin EU parlamentsgrupp. Ett kritiskt granskande man gör står Henrik Alexandersson för. Så här skriver han på sin blogg om en av de inbjudna gästerna, länk; ”

Förra året fick EU-kommissionär John Dalli sparken, efter att ha anklagats för att ha krävt en halv miljard spänn i mutor för att rädda det svenska snuset.

I dag är han den svenska anti-tobaks-lobbyns gäst i Almedalen – för att bedyra sin oskuld och lägga ansvaret på dem han (genom ombud) uppges ha pressat på pengar.
Uppdatering: Nu kom frågan upp om att internationell press i dagarna har skrivit om Dalli och hemliga konton i skatteparadis… Underhållningsvärdet stiger.”

Alexanderssons chef EU parlamentarikern Christian Engström fortsätter i samma ämne, länk.

”Nu ska jag gå på ett seminarium i Almedalen klockan 10.00, där den korrumperade före detta kommissionären John Dalli ska försöka övertyga publiken om sin oskuld. John Dalli fick avgå som EU-kommissionär när det uppdagades att han genom ett ombud, restaurangägaren Silvio Zammit, försökte få Swedish Match att betala en muta på en halv miljard kronor för att han skulle föreslå att snus ska få säljas i hela Europa.

Swedish Match vägrade att betala och anmälde mutförsöket istället, vilket ledde till att EU’s antikorruptionsenhet OLAF gjorde en utredning. Det ledde till att John Dalli fick sparken som kommissionär.

OLAF-utredningen har läckt och kan laddas ner här.

Jag har tidigare bloggat en sammanfattning av bevisen mot John Dalli här.

I mitt tycke är bevisningen mer än tillräcklig för att John Dalli skulle bli avskedad som kommissionär.

John Dalli är en korrumperad politiker som åkte fast.

Det ska bli väldigt roligt att höra hur han förnekar det.”

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar