04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Två nya rättsprocesser mot Värmdö kommun

Det blåser om Värmdö kommun. Som vi har rapporterat om tidigare är Värmdö kommun i tvist med advokatfirman Gärde & Partners, länk. Stämningen från advokatbyrån är på 5 miljoner kronor. Värmdö kommun har enligt uppgifter vi fått inte varit intresserade av en godvillig lösning. Nu får domstolarna lösa detta i stället. Kostnaderna för själva rättsprocessen kan i värsta fall bli mellan 500.000 kronor till en miljon kronor om kommunen förlorar. I grunden verkar tvisten onödig och verkar mer handla om en eller par tjänstemäns antipatier mot några medarbetare på byrån. Nu kommer rättsprocessen att ta både tid och kraft från kommunens kärnverksamhet. Detta hade kunnat undvikas.

JM och Värmdö kommun har som bekant mycket gemensamt. Byggföretaget är en av de större aktörerna i kommunen. Tolkningen av ett avtal om en tomtöverlåtelse i Charlottendal riskerar nu att bli föremål för ytterligare en rättegång. Kommunen planerar nämligen att använda tomten på ett annat sätt än vad överlåtelseavtalet säger, länk. Avtalet talar om förskola och kommunen vill bygga bostäder också på tomten. En rättsprocess om detta kommer att röra sig om flera tiotals miljoner kronor. Dessutom skapar den dåliga relationer under ett känsligt skede när utbyggnaden av den så kallade Fabriksstaden ska genomföras.

I detta fall är konflikten en konsekvens av oskickligt politiskt hanterande. Ansvarigt kommunalråd, i detta fall borde vara Peter Frej. Han har tidigare påstått att parterna varit överens. Senare ändrat sig till att parterna är överens om att de inte är det.

Monica Pettersson som är kommunstyrelsens ordförande kunde med lätthet löst denna konflikt. Med så många olika projekt tillsammans hade man kunnat nå en godvillig och bra lösning för båda parter. På vilket sätt kommunens finansminister Anders ”Ankan” Bergman bidragit ill situationen vill ingen med insyn i frågan närmare kommentera. I vart fall borde han lagt ett budgetperspektiv på frågan. En tvist på 50 miljoner gör att man borde reservera ett antal tiotals miljoner kronor av försiktighetsskäl. Det drabbar verksamheterna. Alternativet är att låtsas som det regnar och inte följa bokföringslagens försiktighetsprincip, vilket vore allvarligt.

Kommunledningen vill till varje pris komma igång med bygget före valet 2014. Här ska det nämligen bli ungdoms/studentbostäder.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar