04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Opinionsundersökning: Novus först ut i hösten

Höstens första opinionsundersökning kommer Novus Opinion med, länk, länk, länk.

Soffliggarna (de osäkra) ökar mest. Jämfört med juni 2009 har andelen osäkra väljare ökat från 12,0 till 16,9%. En ökning med 5% enheter. Jämfört med förra mätningen ökar andelen osäkra med 0,7% enheter.

Annars har inte mycket har hänt i opinionen under sommaren. De två stora partierna minskar marginellt. Miljöpartiet ökar med 1% enhet till 9,7%. Notera att detta är inom felmarginalen.  Sverigedemokraterna ligger kvar på 9%.

Om det skulle vara val i dag skulle läget vara mycket oklart. Med ett valdeltagande på 85% är det svårt att säga vad som skulle hända. Inför valet 2010 var det  betydligt färre som var osäkra. I dag är det dessa som man får fokusera på. De kommer att avgöra valet. Förändringar de sista veckorna skulle om andelen osäkra står sig att få stora genomslag i valresultatet.

En av frågorna är som vanligt om Sverigedemokraterna kommer att bli vågmästare. Döljer det sig bakom de osäkra en del av deras väljare? Även här är det svårt att dra några klara slutsatser.

Centerns kris riskerar att bli Alliansens kris. 3,9% är 2,7% enheter mindre än i valet 2010. Har paritets stämma tålamod med Annie Lööf eller får hon silkessnöret i september när man möts i Karlstad. Det krävs säkert några opinionsundersökningar där partiet klarar sig över 4% spärren för att Annie Lööf ska sitta säkert.

Kristdemokraterna verkar ha seglat in i något lugnare vatten. Nu är man oftast över 4% i stället för under. Några små ändringar i framtoningen är förmodlingen skillnaden.

Slutsatsen är att fortfarande är inget av alternativen verkar vara riktigt intressant för att man säkert ska kunna spå valresultatet 2014 och än mindre vilken regering vi kommer att få efter valet.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar