04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Reaktioner från facket på ministerns utspel

Det tog inte lång tid efter det att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson börjat tala om att 55 år  blir 63 år tidigaste ålder för utbetalning av tjänstepensioner. innan facken ut, länk. De menar att man har träffat ett avtal med sin motpart och det vill regeringen ändra på. Problemet som socialförsäkringsministern försöker råda bot på avser fyrtio (40) personer inom Alecta-sfären av 175.000 som har möjligheten under de senaste fem (5) åren. Inte mycket att hämta alltså. Dessutom kunde det skötts smidigare.

Sannolikt är det andra försäkringsutbetalningar som ministern vill åt. Det gäller privata pensionsförsäkringar. Även här kan det vara något hundratusental människor, sannolikt fler som tecknat försäkringar och som tar ut dem från 55 års ålder eller kring 60 strecket. Här talar vi sannolikt om betydligt fler människor. De har gjort avdrag på skatten och på så sätt sökt på guldkant på tillvaron senare i livet. Andra som finns i skottgluggen är de som förhandlat sig till denna förmån och är högre tjänstemän, chefer och egenföretagare. Vi talar även om stora pengar, men ganska få individer.

Samtidigt är denna grupp regeringens kärnväljare. Man undrar hur Kristersson tänkte egentligen? År det han som vill ha pension och är trött på jobbet?

Nu drar han på sig både de privata pensionsspararnas vrede och fackets. Detta kunde skötts smidigare. Eller är det så att Kristersson sänder upp en försöksballong?

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar