04202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Bernanke fortsätter farlig väg

Så har det inträffat som vid har varnat för i ett flertal artiklar. Fed, den Amerikanska Centralbanken har beslutat att inte dra tillbaka likviditetstimulanserna. Det innebär att marknaden tillförs hela 85 miljarder dollar i likviditet per månad, länk, länk, länk.

För marknaderna innebär det jubel, länk. På kortare sikt innebär detta en likviditetsstyrd marknad. På längre sikt är detta lika oroande som marknader som rör sig uppåt i brist på nyheter eller i avsaknad av dåliga nyheter. Ett allt för stort avstånd mellan vad fundaments ger utrymmer för och marknadens värdering skapar bubblor och kriser på sikt.

En annan aspekt av likviditetsprogrammet är att en del av det finansieras genom att USA trycker upp nya sedlar. En ökad penningmängd ger på sikt ett inflationstryck. Detta är en av de varningar som doktor Doom har givit. Risken för en inflationskris efter den ekonomiska kris vi nu har ökar.

En mera positiv bild av situationen indikerar att USAs ekonomi under 2014 kommer att växa med strax under 3% under 2014 och för 2015 med strax över 3%. i vart fall om man läser Feds prognosunderlag, länk. En nedjustering av arbetslösheten till 5% under 2015 finns också i detta scenario.

Som vi tidigare har betonat uppstår alltid oönskade effekter när man manipulerar marknader. En långsiktig manipulation som den Fed genomför och nu förlänger ökad dramatiskt riskerna för oönskade effekter.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar