04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Borgmästarval i New York

Norge går till val i dag och i morgon. Allt talar för att vårt  närmaste västra grannland får en ny och borgerlig regering. 2005 tog en röd regering över. Nu verkar det vara dags för Erna Solberg och höyre att sätta sig vid rodret.

Ännu längre väster ut i New York drar det ihop sig till val. Det är primärval inför borgmästarvalet i New York. Det är en stad där det demokratiska partiet har ett starkt grepp. Man förväntar sig att 700.000 demokrater röstar i det demokratiska primärvalet och mellan 60-75.000 i republikanernas primärval.

Stora demografiskt förändringar skett. Vid förra öppna valet till borgmästarposten. För tolv år sedan såg New Yorks befolkning ut på ett annat sätt. En majoritet är numera icke vita. De partipolitiskt organiserade är mindre till antalet och intressegrupper, aktivister och olika immigrantintressen är de som kommer att fälla avgörandet.

Valet sker på många sätt i skuggan . En stor skugga är Syrienkonflikten. En annan är den snart avgående borgmästaren Michael Bloomberg som på sitt sätt även sätter sin prägel på borgmästarvalet.

För demokraterna är det tre namn som är heta; Bill de Blasio, Christine C Quinn och William C Tompson Jr, länk.

Bill de Blasio, 51 år, offentlig advokat och vänsterman inom demokraterna. Han vill vara en sorts förorternas man i New York. Det som talar mot honom är offentliga advokater ganska ofta är kandidater, men sällan vinner val.

Christine C Quinn är 46 år och talman i New Yorks kommunfullmäktige. Oklart vad hon egentligen vill. Har övertagit mycket av den tre gånger återvaldes Michael Bloombergs rågivare. Favorit till att vinna primärvalet.

William C Tompson är 59 år och tidigare controller i staden New York. Satsar en hel del på lag och ordning. Lovar 2.000 nya poliser. Söker profilera sig mot Afro-amerikaner och latinos. Upplevs av en del som en redan pensionerad som gör comeback.

Bland republikanerna finns två starka kandidater; Joseph  J Lhotha och John A Catsimatides, länk.

Lhota, 58 år är tidigare ordförande för Metropolitan Transport myndigheten. Har tidigare varit högt uppsatt under borgmästaren Guilianis tid. Vet hur man styr det svårstyrda New York. Får också igen beslut som inte gillades under Guilianis tid. Han var vice borgmästare under honom. Är populär bland chefredaktörer och affärsfolk, mindre känd för vanliga väljare.

Catsimatides är 65 år och framgångsrik inom speceriindustrin, där han gjort sig en miljardförmögenhet. han  vill framstå som vanlig. En grekisk immigrant som lyckats. Han attraherar framförallt republikaner med  Europeeisk bakgrund. Om han blir republikanernas kandidat räknar han med lation och aisater som väljare. Har tagit fram spenderbyxorna själv för att vinna. Rapp i munnen och ofta underhållande.

Just nu rings det febrilt i båda lägren. En del av kandidaterna använder sig av sociala medier i stor utsträckning.Vilka metoder som var framgångsrika lär vi tids nog få veta.  Efter valet finns säkert ett del slutsatser att dra när det gäller detta för det svenska valet.

Den 5 november är det dags för borgmästarval i New York.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar