09282022Huvudnyheter:

Första debatten mellan (s) och (m) på länge

Första duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven gick av stapeln i Aktuellt, länk, länk, länk.

Det var två lugna, men ändå laddade kandidater som möttes. En moderat till vänster i sitt parti ställdes mot en högersocialdemokrat. Framförallt inom skolpolitiken visade Löfven att han gått till höger. Socialdemokraterna har uppenbarligen gått flera steg åt höger på detta politikområde.

Samtidigt var debatten ingen som frälste några nya väljare. Det var mer åt de redan frälsta, länk, länk.

Alliansen satsar på ett femte jobbskatteavdrag och sänkt brytpunkt. Socialdemokraterna däremot talar om ganska diffusa välfärdssatsningar. Båda satsar på skolan, men har lite olika fokus. Att öka Antalet jobb vill båda satsa på.

Trots att partiledarna sakpolitiskt  står ganska nära varandra sökte båda betona skillnaderna. Kanske hade det varit klokt att tala om det som förenar dessa båda herrar.

Vad man än diskuterar, talar det mesta för att det parti som kommer att avgöra vem som blir nästa statsminister är ett parti som båda inte vill kännas vid.

Samtidigt kommer det att krävas enormt mycket av Reinfeldt eller Löfven för att exkludera Åkesson från inflytande. Det mesta talar för att Sverigedemokraterna kommer att bli vågmästare, i de flesta scenarios utom ett. Det är en stor koalition mellan socialdemokrater och moderater. Vad än debatterna handlar om  kan det bli slutresultatet av mycket gnabb. Fredrik Reinfeldt  som statsminister och Magda Andersson som finansminister kan mycket väl blir resultatet av valet 2014. Då har småpartierna en gång  för alla ställts åt sidan.

Det andra scenariot är att Löfven eller Reinfeldt försöker göra det man önskar med sina nuvarande partners och genom att ge Sverigedemokraterna det köttben man behöver för att kunna bilda regering. I detta scenario har Reinfeldt störst sannolikhet att vara den som tar hem spelet. Sittande statsministern har nämligen alltid trumf på hand.

Debattens stora klargörande var att Fredrik Reinfeldt inte är för trött för att vinna nästa val. Samtidigt är inte Stefan Löfven för oerfaren för att vinna nästa val. Båda bör också ha klart för sig att debatter som denna fungerar bara under en kortare tid. Sedan vill väljarna ha mer. Framförallt nerv.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar