04132021Huvudnyheter:

Känd ”Anka” agerar struts

Det verkar som om de ledande kommunalråden i Värmdö har problem. Störst problem har som vanligt Värmdös finansminister Anders ”Ankan” Bergman.

Inför budgetbehandlingen i kommunfullmäktige tar han inte tjuren vid hornen. I stället väljer han att ställa in mötet med kommunstyrelsens fastighetsutskott där han är ordförande. Skälet är enkelt. Han vill inte ha en diskussion om det stora överskridandet av budgeten för den planerade ombyggnaden av Kvarnbergsskolan. Den var budgeterad till 75 miljoner. Nu verkar kostnaden bli större än 200 miljoner kronor.  Andra bedömningar i kommunens förvaltning talar om 150 miljoner. Allt enligt de tjänstemän med insyn i  projekteringen av ombyggnaden.

Projektet var redan från början dåligt underbyggt. Andra politiker insåg redan från början att det bästa vore att förädla skoltomten till för bostäder.  En reavinst för Värmdö kommun på mellan 150-200 miljoner kronor skulle ligga inom räckhåll. För dessa pengar skulle man kunna bygga en helt ny och modern skola

Nu verkar finanskommunalrådet Anders ”Ankan” Bergmans strategi vara att tiga ihjäl problemet. En ledande koalitionspolitiker menar att ”Ankan” i  sitt agerande numera blir mer av en struts. Han sticker huvudet i sanden. I stället för att berätta om problemen försöker den ”Anka” som agerar som ”Struts” att göra en ”Kalkon” menar den anonyma ledande politikern.

Problemet borde vara enkelt att lösa. Satsa på att ändra detaljplanen på tomten till bostäder. Sälj den till en intresserad aktör. För pengarna byggs en skola. Effekten skulle bli en minskad skuld för kommunens skattebetalare.

Mårtenssons meningar förstår också att ”Ankans”” eget” bolag, Värmdö hamnar inte är till salu. En ledande näringslivsprofil i resebranschen var intresserad av att lägga ett bud. Kommunen kunde strukturera affären så att strategiska innehav i bolaget kunde lyftas ut. ”Ankans” svar var nej. Förlorare  är Värmdöborna. De kunde fått en reavinst på mellan 100-150 miljoner på denna affär. ”Ankan” vill segla i egen damm och då är han inte intresserad av vad som är bäst för medborgarna.

Man undrar i sitt stilla sinne när det börjar bli dags att minska skulderna.

 

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar