07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

När polisen blir boven

Avslöjandena om polisens olagliga register av romer har med rätta upprört många, länk, länk. Det spelar mindre roll om den är 1.000 eller 5.000 som är registrerade. Det är själva registren som är problemet.

Polisen har successivt medgett allt mer. Samtidigt verkar man mena att de sannolikt olagliga registren har varit bra, länk. En sorts ursäkt för den ljusskygga verksamhet man ägnat sig åt, länk.

För Skånepolisen är det inte första gången man på relativt kort tid tas med byxorna nere när det gäller etiken. 2009 gällde det rasistiska uttalanden. I övningar användes namn som ”Oskar Neger” och ”Nigger Niggersson” Helle Klein menade då att man skulle utreda polisen, länk.

Ett år tidigare hade den så kallade FRA lagen antagits efter mycket debatt. NSA skandalen, där Sverige spelat en aktiv roll har alldeles nyligen briserat. Ännu så länge saknar vi kunskap huruvida Svenska medborgares integritet har kränkts i denna senare skandal. Tyvärr är det sannolikt.

Polisens agerande måste ses i sitt sammanhang. Vi har fått ett samhälle där personlig integritet har gått från att vara en rättighet till att bli en bristvara. I många sammanhang är den personliga integriteten en restprodukt när staten inte längre upplever sig ha behov av viss information.

Gränsen mellan tillåtet och otillåtet har allt mer raderats ut. I stället har en allt större gråzon skapats. I denna genomför FRA integritetskränkning av Svenska medborgare. Man kallar det ”verksamhetsutveckling”. Om det är tillåtet eller ej är inte helt klart. Högst sannolikt är det otillåtet, i vanliga fall skulle man säga kriminellt, men myndigheten FRA vill testa gränserna, som man själv uttrycker saken.

Sett i ljuset av detta hittar polisen i Skåne det man själv upplever som en gråzon. Den backar man inte från. I stället använder man sig av den. Klart att de kartlagda blir upprörda. Först nu när det avslöjas sker något.

Det är dags att samhället och Storebror tar ett steg tillbaka. Gråzoner är inte tillåtna zoner. De ska inte utforskas genom domstolsutslag. Överheten ska inte utveckla verksamhet på dessa områden.

Det är dags för Storebror att ta ett steg bakåt. Det bör justitieminister Beatrice Ask bli mycket klarare på än vad hon hittills varit, länk. Någon inom polisen måste få ta ansvaret om förlora sitt jobb, länk, länk. Först då är det allvar. Det är på riktigt.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar