04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny opinionsundersökning från DN/Ipsos

DN/Ipsos har publicerat sin väljarbarometer för augusti, länk, länk.

Andelen osäkra väljare minskar med 1%. De är nu 17,7%. Fortfarande är nästan var femte väljare osäker. Inga förändringar är stilistiskt säkerställda. En del trender är över tid finns dock. De är i korthet att moderaterna minskar och att miljöpartiet och vänstern har bättre siffor än i valet 2010.

Moderaterna förlorar något och ligger nu under 26%. Den exakta siffran är 25,6%. Socialdemokraterna ökar något och ligger kvar i spannet 33-34%.

Sverigedemokraterna verkar ha placerat sig i närheten av 10% strecket. Nu med 8,4% av väljarsympatierna. Miljöpartiet ligger också kring 10% nu med 9,7% av väljarnas förtroende. Sverigedemokraterna och miljöpartiet  lär tävla om vem som blir Sveriges tredje största parti i valet.

Slutsaten är en valet kommer att bli jämt och ingenting är klart ännu. Andelen osäkra väljare berättar en sak, väljarna är missnöjda. Faktiskt inte bara på regeringen utan även på oppositionen. Väljarna ger inget att blocken godkänt. De missnöjda och för den delen osäkra kan agera på principiellt tre sätt, inte gå och rösta, rösta blankt eller lägga sin röst på ett missnöjesparti.

En låg mobilisering på valdagen brukar slå hårdast mot socialdemokraterna. Blankröstningen har hittills inte spelat någon avgörande roll, men kan för första gången bli en faktor. Missnöjesröstning skulle gynna Sverigedemokraterna främst, men förmodligen även vänstern.

Parlamentariskt ser läget ut att bli besvärligt. Mycket talar för att vågmästarpartiet kommer att heta Sverigedemokraterna.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar