02282021Huvudnyheter:

Nya opinionsundersökningar för månaden

Expressen/Demoskop, länk publicerar  september månads opinionsundersökning. Socialdemokraterna minskar med 2%. Sverigedemokraterna minskar med 1,5%. Miljöpartiet, centern och folkpartiet ökar med mellan 1-1,3%.

Samtidigt är det värt att notera att inga förändringar är statistiskt säkerställda. Avståndet mellan blocken är 9%. Det gör Sverigedemokraterna till vågmästare enligt denna undersökning. Svensk väljaropinion/Novus talar däremot om att avståndet mellan blocken ökar, länk. Där talas det om 10% skillnad mellan blocken och att Sverigedemokraterna inte är vågmästare.

Ingen vet i dag vilket block som Sverigedemokraterna kommer att stödja. Det mesta talar för att deras röster kommer att avgöra vilken regering Sverige kommer att ha efter valet i september 2014. Drömmen bland de båda blocken om att man ska ha en egen majoritet och bilda en majoritetsregering förblir bara en dröm. Ju närmare valet vi kommer dess mera uppenbart kommer detta att bli.

Frågan är bara vilket av blocken som blir först att kasta ”godbitar” till Sverigedemokraterna. Att det kommer att ske kan man vara ganska säker på. Erfarenheten talar för att regeringen Reinfeldt kommer att kunna sitta kvar om man önskar. Precis som många socialdemokratiska regeringar i historien kunnat göra under oklara parlamentariska förhållanden. Det är värt att hålla i minnet.

Opinionsundersökningarna för september presenterar egentligen inget nytt. Osäkerheten är stor och den kommer att bli ännu större. Väljarna blir allt mer snabbfotade.  Några numera glömda nyheter är värda at minnas.

Den 4 februari 1991 bildades Ny demokrati. Vid valet i september samma år kom man in i riksdagen och 6,7% av rösterna.

Den 11 februari 2004 meddelade Junilistan att man ställde upp i EU parlamentsvalet 2004. Man fick 14,5% av rösterna vid valet i juni 2004.

Piratpartiet fick 7,1% av rösterna i EU-parlamentsvalet. Mycket beroende på den FRA debatten och the Pirate Bay.

Svängningar i opinionen sker numera snabbt och med tvära kast. Det får valet om ett helt år att te sig mycket avlägset.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar