05232022Huvudnyheter:

Okunnigt av SvD om Norstedts

Svenska Dagbladet använder i helgen en stor del av kulturdelen till att berätta om förlaget Norstedts uppgång och som det kan tolkas (för)fall, länk. I artikeln skrivs om olika chefer, framgångar om intriger. Man plockar fram succéer.

Samtidigt hur väl skriven är artikeln? Frilansjournalisten Anders Sundelin verkar ha glömt något. För det är väl inte så illa att han har förträngt en viktig orsak till förlagets problem?

Det problemet stavas Piratförlaget. Ett förlag som bildades på grund av missnöje med just Norstedts förlag. Jan Guillou och en av de mera seniora förläggarna på Norstedts Ann-Mari Skarp utmanade och startade eget. De tog med sig ett antal potentiella Norstedtsförfattare. Här ligger en viktig förklaring till Norstedts kris. Om detta nämns det inte med ett ord i artikeln. En viktig del i Piratförlagets framgång är att författarna här får bättre betalt än på Norstedts Man kan undra Anders Sundelins tillkortakommanden i  artikeln beror på okunnighet eller något annat?

Piratförlaget har tjänat pengar och omsatt ganska stora pengar sedan 2000-talet. Senaste årsbokslutet, för 2012 innebar en omsättning på 85 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på 11,4 miljoner kronor. Ett bra resultat, men inte det bästa i förlagets historia.

Norstedts Förlagsgrupp är  mycket större. 2012 omsatte man 504 miljoner kronor. -1,8 miljoner var resultatet. Tidigare år har man tjänat mer än 10% av omsättningen.

Artikeln i Svenska Dagbladet är ingen god reklam för tidningen. Journalistiskt är den ett bottennapp. Man får bara hoppas att den nya kulturavdelningen gör bättre ifrån sig framöver.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar